Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
29 mars 2011 2 29 /03 /mars /2011 04:20

 

Gisteren rond 22u30 ontving ik een persbericht van Hendrik Carette waarin hij 'een literair schandaal' aan de kaak stelt, nl. de programmatie van De Nacht van de Poëzie. Hij geeft een lijstje op van dichters en dichteressen 'die niet mogen optreden'.

(Even tussen haakjes: ik sta daar te pronken, tussen Philip Hoorne en Gwy Mandelinck. Ik zal Hendrik maar meteen geruststellen. Toen Guido Lauwaert vorig jaar met het plan liep een nieuwe editie van de Nacht te brengen, nodigde hij mij alvast uit, maar ik zag dat niet zitten. Jozef Deleu wordt ook vermeld tussen de 'geweigerde, verzwegen of gecensureerde' dichters. Ten onrechte, want hij stelt zijn nieuwe nummer van Het Liegend Konijn op de Nacht voor.)

Wie is 'echt' verantwoordelijk' voor de keuze, vraagt Carette – net alsof er boven of achter Guido Lauwaert, Michaël Vandebril en Willy Tibergien, geheime touwtjestrekkers anoniem aan het werk zijn.

Ik heb ook enkele bedenkingen bij de keuze van de programmatoren, so what? Ik heb trouwens ook wat bedenkingen bij het lijstje van mijn vriend Hendrik.

Lut de Block, zegt Carette? OK, maar hij vergeet dan Maris Bayar, Vera Alexander Beerten, Marleen de Crée of Annie Reniers? Frank de Crits en Frank Deschoemaeker? Jawel. En waarom niet Patrick Conrad, Marc Tritsmans of Werner Spillemaeckers? En zo kunnen we nog lang bezig blijven.

Dit gezegd zijn, de laatdunkende woorden die Hendrik Carette naar het hoofd slingert van al dan niet bij naam genoemde deelnemers aan de Nacht getuigen van weinig zin voor relativering...

*

Terwijl ik dit schrijf, ontvang ik een mailtje van Guido Lauwaert, zijn antwoord op het persbericht van Carette:

Beste Hendrik Carette,

Bedankt voor de publiciteit.

Kan je later op de week van de Gentse Boekentoren springen als protest?

Dat garandeert ons 100 toeschouwers extra en zullen we er ons broek niet aan scheuren.

Want dat dreigt nu voor de 5de maal het geval te zijn.

Wat extra hulp kunnen we gebruiken.

Grüβen aus Gent.

HFJ

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche