Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
25 avril 2014 5 25 /04 /avril /2014 02:55

 

Lijsternest.jpg

Gisteren werd het gerestaureerde Lijsternest, de woning van Stijn Streuvels, officieel heropend. Daar ging wel wat tumult aan vooraf. Heel wat gezaghebbende historici en terecht gekrenkte familieleden weigerden de plechtigheid bij te wonen, wegens de komst als spreker van biografieschrijver Herwig Speliers, die in zijn boeken stelde dat Streuvels tijdens de Tweede Wereldoorlog meeheulde met de Duitsers.

Zie mijn berichten van 26 en 28 maart:

http://mededelingen.over-blog.com/article-het-lijsternest-ludo-simons-en-hedwig-speliers-123101983.html

http://mededelingen.over-blog.com/article-hedwig-speliers-over-stijn-streuvels-jawadde-123136936.html

alsmede de hier gepubliceerde even serene als ronduit vernietigende bijdrage van Ludo Simons (1 april):

http://mededelingen.over-blog.com/article-ludo-simons-streuvelsfeestje-123181914.html

*

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde onderstreepte dat Speliers “de reputatie en goede naam van een van onze grootste auteurs op onterechte gronden ernstig beschadigd” heeft. In De Standaard  (3 april) stelde Marc Reynebeau onomwonden dat Speliers 'inderdaad nooit indruk maakte'.

Zijn boek over Streuvels' omgang met (nazi)-Duitsland uit 1999 is zelfs ronduit vreselijk. Een verkeerd begrepen polemische subjectiviteit is erin het excuus voor een schrijnend gebrek aan metier”.

*

Het meer dan gegronde protest om Speliers te weren als gastspreker viel bij de Provincie West-Vlaanderen in dovemansoren, want hij sprak de gasten donderdagavond als eerste toe.

Ik begrijp niet dat Speliers, “à son âge”, de eer niet aan zich hield, maar ben wel benieuwd, eerlijk gezegd, naar de tekst van zijn toespraak. Hopelijk wordt die spoedig gepubliceerd...

Henri-Floris JESPERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche