Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
15 septembre 2014 1 15 /09 /septembre /2014 15:17

 

DSC02745.jpg

Hedwig Pauwels (r.) met zijn vriend en collega Frank Ivo van Damme

Zaterdag 13 september werd in het Stadsmus (Stadsmuseum van Hasselt) beeldend kunstenaar Hedwig Pauwels gehuldigd ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag. Tijdens zijn humaniora volgde hij reeds tekenen en bouwkunde aan de Academie te Sint Niklaas. De studie sierkunsten in Sint Lucas Gent combineerde hij er met de avondopleiding binnenhuisarchitectuur en publiciteit. In 1975 volgde hij nog een opleiding als goudsmid in Duitsland. Hij blonk uit in al deze kunsttakken. Door deze veelheid aan opleidingen kon hij ook zeer diverse opdrachten aanvaarden, zowel privé als voor bedrijven en officiële instellingen.

Toch kreeg hij de meeste bekendheid door zijn exlibris ontwerpen. Het eerste exlibris dat hij in opdracht maakte was voor de gekende kunstverzamelaar Etienne Nys. Deze betaalde Hedwig met een kunstboek. Etienne Nys, die reeds een exlibris verzameling bezat ruilde dit blad met gekende collectioneurs uit binnen-en buitenland. Hoewel hij zowel exlibris vervaardigde in houtgravure, zeefdruk en lithografie verwierf hij de meeste vermaardheid met zijn ets- en aquatinttechniek en dan vooral met de portretexlibris.

Hedwig Pauwels is een kunstenaar die het ambacht hoog in het vaandel draagt en dit combineert met zijn typische eigen stilering van zijn onderwerpen. Naast de klassiek uitgevoerde portretten laat hij steeds de verbeelding de vrije teugel en schept hij rond het portret een eigen universum.

Ter gelegenheid van deze viering toont het museum in enkele tafelvitrines de eigen collectie van het exlibris oeuvre van Hedwig Pauwels.

DSC02770.jpg

DSC02773.jpg 

DSC02771

DSC02776.jpg

DSC02774.jpg

DSC02775.jpg

Exlibris van Kaatje van Damme (zie de attributen...)

*

Ook werd een kleine brochure uitgegeven met de titel Hedwig Pauwels of de wereld in het klein, verwijzend naar de talrijke kleine grafische kunstwerkjes die exlibris toch zijn.

Joke VAN DEN BRANDT

 

Stadsmus (Stadsmuseum van Hasselt), Maastrichterstraat 85, 3500 Hasselt. Brochure: 2 €

 

DSC02714.jpg

Karel Vissers, hoofdredacteur van het tijdschrift Boekmerk (l.) en Jack van Peer, voorzitter Graphia

DSC02724.jpg

(Van l. naar r.): verzamelaars Lode Deurinck en Erwin Meerkens met Hedwig Pauwels

DSC02749.jpg

Francis Dirix (private press Black Box) met Joke

Foto’s: Frank Ivo van Damme

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche