Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
4 juin 2014 3 04 /06 /juin /2014 21:16

 

Vandenbranden72een.jpg

Yoeri Vanlangendonck deelt me mee dat Guy Vandenbranden (°1926) gisteren om 10u30 thuis overleed. De laatste dagen was hij erg verzwakt en ging zijn eetlust achteruit.

Als abstract-constructivist was Guy Vandenbranden “incontournable”. Hij was een boezemvriend van de dichter Hugues C. Pernath. Wij zetelden beiden in de raad van bestuur van de roemrijke V.E.C.U. In 1976 publiceerden we op 90 exemplaren een bibliofiel “artist book”, Porphyrogenetoi. (Ooit heb ik mijn exemplaar uitgeleend... en nooit teruggekregen.) Een paar jaar later vergezelde hij mij naar Genzano di Roma, waar ik eens te meer mijn mentor Gustav René Hocke ging opzoeken. Later vond ik het aangewezen mijn jongere vrienden kunstenaars Luc Boudens en Jan Scheirs te confronteren met zijn oeuvre. We bezochten zijn atelier, waar hij ons minzaam en uitvoerig ontving, waarna we uiteraard de dorst gingen lessen in 't Chauffeurke ...

GuyVDBhfj.jpg

Tweeënveertig jaar geleden schreef ik in opdracht van de Amsterdams galerie Nicolas een eerste tekst over het werk van Guy. Ik sta er nog altijd pal achter. Achteraf volgde nog een stevig opstel in het Parijse tijdschrift Connaissance des Arts.

Kortom, we hebben een rijk (en gevarieerd) kameraadschappelijk verleden. Vandaag, geen anekdotes, geen persoonlijke herinneringen... En of ze nochtans illustratief zijn voor de afgetekende persoonlijkheid van Guy!

Callewaert-Vanlangendonck Gallery, waar Guy als huiskunstenaar warm ontvangen werd, zette een oeuvrecatalogus in de steigers die in december gepresenteerd wordt. “Wat jammer dat hij daar niet meer bij kan zijn. We zullen een glas whisky voor hem moeten drinken”, aldus Yoeri Vanlangendonck. De voorstelling zal nu gepaard gaan met een hommagetentoonstelling.

*

Samen met de familie en vrienden van Guy organiseert Callewaert-Vanlangendonck Gallery een afscheidsbijeenkomst. Nader bericht volgt.

Vandenbranden72twee.jpg

Na Jef Verheyen, Vic Gentils, Albert Szukalski en Mark Verstockt, nu Guy Vandenbranden...

Henri-Floris JESPERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche