Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
9 octobre 2012 2 09 /10 /octobre /2012 02:40

 

lauwaert_spookrijder.jpg

Het nieuwe boek van Guido Lauwaert (°1945) De spookrijder van de Lemméstraat is een “historische roman” met gerenommeerde auteurs en acteurs als belangrijkste personages (o.a. Cyriel Buysse, Hugo Claus, Willem Elsschot, Guido Gezelle, Maurice Maeterlinck en Julien Schoenaerts. Het wordt gepromoot als “een nieuw deel van Lauwaerts memoires” en “fantasierijke speurdersroman”.

Op initiatief van Boekhandel Walry en Roularta Books wordt morgen De spookrijder van de Lemméstraat door fotograaf, auteur en televisiemaker Michiel Hendryckx gepresenteerd in de Minardschouwburg te Gent. Knack-directeur Rik van Cauwelaert interviewt de auteur. De avond wordt muzikaal opgeluisterd door de meidengroep rond Nele Van den Broeck “Nele needs a holiday” met “vrolijke, intrigerende, sprankelende en kitscherige liedjes over alledaagse tragedies”.

*

In de uitnodiging wordt duidelijk de nadruk gelegd op het romaneske karakter van het boek (“historische roman”, “fantasierijke speurdersroman”).

Frank Hellemans heeft het op Knack.be echter over een

literaire-societykroniek die als historische roman wordt gepresenteerd maar waarin Lauwaert dus al badinerend een eeuw Vlaamse literatuurgeschiedenis met pittige weetjes heropfrist. Lauwaert was immers een insider in het literaire wereldje en kent dus heel wat 'geheimen' van horen zeggen.Of het nu om (ex) minnaressen gaat van de auteurs in kwestie, of goede vrienden en vriendinnen: Lauwaert spit heel wat anekdotes en weetjes uit, die het werk van bekende Vlaamse auteurs in een ander daglicht stellen.

*

Historische roman? Memoires? Fiction and faction? Autofictie? A good read? Ernst of badinage? Alleszins een kluif voor recensenten.

HFJ

LauwaertCOLL.jpg

Colloque singulier: Lauwaert en HFJ


Woensdag 10 oktober om 20 u, Minardschouwburg, Walpoortstraat 15, 9000 Gent. De toegang is gratis.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche