Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
10 juin 2011 5 10 /06 /juin /2011 04:03

 

Bloed-Rozen-copie-1.jpg

Bloed & rozen:voor Vlaanderen maar niet voor Nederland...

Vorig weekend in Amsterdam. Naar gewoonte een bezoek aan de Theatre and Film Bookshop, de enige gespecialiseerde boekhandel in die branche van de Nederlanden. Gevestigd in een zijhoek van de schouwburg. Gevraagd aan de uitbaatster, Anita Snoek, naar het toneelboek Bloed & Rozen van Tom Lanoye. Uit nieuwsgierigheid. Een exemplaar staat al sinds de première in mijn boekenkast, want elke toeschouwer kreeg na afloop van de voorstelling in de Bourla eentje cadeau. Op woensdag 1 juni kon de toneelminnaar ook het toneelboek kopen bij zijn / haar krantenman voor de bodemprijs van 4,95 euro. Een actie van De Morgen. Tom Lanoye en het Toneelhuis hadden Charlotte Van de Velde, Projectbegeleider De Morgen, kunnen overtuigen een toneelboek als extraatje bij de krant te steken. Een gewaagde onderneming, want cadeaus zijn dan wel een sterk verkoopsmiddel, maar condooms of oorringen doen het beter dan boeken. Zelfs met kookboeken moet je voorzichtig zijn.

Anita Snoek was zeer verstoord, want zij streeft volledigheid na. Vandaag gebeld met de projectbegeleider. Ja, aan Nederland was niet gedacht? Waarom dan niet met een Nederlandse krant contact opgenomen? Het Parool of de Volkskrant, ook behorend tot de Persgroep, zou er zeker oren naar gehad hebben? – Geen slecht idee, zei de projectbegeleider. Ik zal het eens intern bespreken. Kunt u mij alvast de naam en de gegevens bezorgen van de promotiemensen van die kranten?

Ik word zo moe van het geklungel van Vlaamse organisatoren. En hoe durf je aan iemand van een ander concern te vragen om te helpen de kas van je eigen concern te spijzen? Daar moet je toch ontzettend naïef voor zijn.

Enfin, besluit was om de onverkochte exemplaren in Nederland te slijten. Dat een nieuw stuk van Tom Lanoye op zondag 19 juni in de Rabozaal van Toneelgroep Amsterdam in première gaat, was Charlotte Van de Velde niet bekend. Verbazing bekruipt mij nog steeds over het kunst- en vliegwerk van heel wat mensen. Ze zijn enkel bezig met hun project, in enge zin. Daar lijdt het theaterwereldje zeer onder. En in het bijzonder de auteurs van toneelwerk.

Guido LAUWAERT

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche