Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
21 février 2011 1 21 /02 /février /2011 07:08

 

In januari 1979 verscheen in de reeks Manteau Marginaal een boekje van de hand van Freddy de Vree, Marcel Broodthaers, Marcel Broodthaers. De auteur heeft Marcel Broodthaers [1924-1976] erg goed gekend. Het lange, smalle boekje van 65 bladzijden valt uiteen in twee delen, vandaar de verdubbeling van de naam van de kunstenaar in de titel.

fdv2.jpgFreddy de Vree

Het eerste deel is een in boekvorm gegoten verslag van radioreportages die De Vree gemaakt heeft voor BRT3 – de voorloper van Klara - rond Broodthaers. Het tweede deel is een analytisch portret en een intimistische benadering. Een monografie, met andere woorden, geschreven vanuit een persoonlijk engagement met zowel de kunstenaar als de mens. Zeer leerzaam, een aanrader.

Deze hommage, mag je wel zeggen, wordt heruitgegeven in mei van dit jaar, als deel 8 in de Belgica-reeks van uitgeverij Voetnoot. De redactie van de reeks is in handen van David Leyman, journalist bij De Morgen. In een nawoord schetst Ludo Bekkers een portret van Freddy de Vree. De plaats en de waarde van deze erudiete man wordt er door belicht, en dat werd tijd. In de tweede helft van de vorige eeuw is hij een vurig propagandist geweest voor vele kunstenaars, waaronder Hugo Claus, Roland Topor, Willem Frederik Hermans en Pierre Alechinsky. Freddy de Vree wist door een oprecht gemeende vriendschap gekoppeld aan een journalistieke steun, heel wat diepere informatie te verwerven. Het soort informatie dat inzicht geeft in de combine leven en werk. Het leven van de kunstenaar in functie van zijn werk, en het werk als getuige van zijn leven.

Wat het boekje bovendien een hogere waarde geeft, is de tederheid van het geheel. In de omgang was De Vree zeer koel, maar dit was slechts schijn. Een spel als test van de tegenpartij. Eenmaal geslaagd ontdooide De Vree. Hoewel de koelheid niet altijd verdween. Maar wie goed zag, rook een zwartgrijze humor.

Het slot van dit juweel toont de juistheid aan van de visie op het boekje en zijn auteur: ‘Terwijl de avant-garde haar triomfen begon te vieren en door musea en salons trok, rolde Marcel Broodthaers de loper op en smeet hem in de hoek. Hij was gearriveerd. Waar? Nergens. Hij was doodop, lichamelijk uitgeput door de ontberingen van vroeger en daaraan zou hij sterven, zoals Asger Jorn. Levercirrhosis, algemene verzwakking. Hij had overwonnen, hij had de eeuwigheid bereikt, hij viel samen met zijn handtekening, zoals voorspeld in het filmpje waarin de initialen MB in beeld zijn [La signature]. Hij had voorgenomen, zich uit de kunst terug te trekken, het circus te verlaten.

Hij was ziek. Men had hem opgenomen in een ziekenhuis in Keulen. Hij zou die dag jarig zijn. Slapend lag hij te sterven; althans hij deed alsof hij sliep, drukte zijn vrouw Maria de hand en verdween uit het leven.’

Guido LAUWAERT

Freddy DE VREE, Marcel Broodthaers, Marcel Broodthaers, uitgeverij Voetnoot, 56 p., 8 €, ISBN: 9789078068778

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche