Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
15 mars 2014 6 15 /03 /mars /2014 06:15

 

GoudenStrop.jpg

Hier dan een ingekorte versie van het bericht dat gisteren op De Spanningsblog verscheen. 


Er zijn dit jaar veel minder thrillers ingezonden voor deelname aan de Gouden Strop 2014, de prijs voor de beste misdaadroman. Waren er vorig jaar nog 106 boeken in de race voor de beste thrillerprijs, dit jaar zijn dat er volgens de CPNB 'slechts' 89. .

Een verklaring voor de terugval in het aantal inzendingen geeft de CPNB niet. Het kan zijn dat de malaise in de branche ertoe geleid heeft dat uitgevers minder thrillers op de markt hebben gebracht. Wellicht speelt ook de recente aanpassing van het reglement van de Gouden Strop een rol. De CPNB heeft bepaald dat uitgevers voor elke in te zenden misdaadroman een bijdrage van 160 € moeten ophoesten. En de uitgever van het winnende boek dient ook nog eens 1600 € 'voor promotiedoeleinden' te betalen. Schrijfster Loes den Hollander liet daarop weten haar boeken niet meer te zullen inzenden. 

Of het nieuwe Strop-reglement uitgevers heeft doen besluiten van deelname af te zien dan wel minder titels in te zenden, is niet bekend. De CPNB weigert namelijk de lijst met 89 titels 'te communiceren'. Wel laat de boekpromotor weten dat er dit jaar meer inzendingen zijn voor de Schaduwprijs, het beste thrillerdebuut.

Tot zover De Spanningsblog, 14 maart.

*

Of er minder thrillers op de markt werden gebracht is een objectief gegeven dat mits enige inspanning gemakkelijk nagetrokken kan worden.

Maar waarom weigert de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek de lijst van de ingezonden titels mee te delen ? Heeft de aanpassing van het reglement dan toch uitgevers doen besluiten af te zien van deelname dan wel minder titels in te zenden?

HFJ


http://spannings.blogspot.bePartager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche