Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
15 janvier 2012 7 15 /01 /janvier /2012 16:00

 

BRUGGEjoostensEen.jpg

Paul Joostens, Brugge, olie op doek, 65 x 65, 1919. Privé verzameling, Antwerpen

In het woord vooraf van Bruges-la-vivante wordt onderstreept dat Gierik & NVT zichzelf niet zou zijn als debutanten en vrijwillige inzendingen niet aan bod zouden komen. Signaleren we alvast proza van Claar Griffioen en Ulisses Segura, sterke gedichten van Kees Hermis en Marc Zwijsen en een erudiet essay van misdaadauteur Martin Koomen: 'Goed gejat, of kwalijk beïnvloed? Over plagiaat, cryptomnesie en intertekstualiteit'.

*

In de vorige aflevering werd aangestipt dat de Stad Brugge mede de jongste aflevering mogelijk maakte. Gierik & NVT wordt ook bescheiden gesteund door de Provincie Antwerpen, Antwerpen.Boekenstad, Dexia en, vooral dan, door enkele anonieme mecenassen. Om nog van de auteurs te zwijgen die allen van honorarium afzien, uit solidariteit met een boeiend tijdschrift dat door de experten van het Vlaams Fonds voor de Letteren geheel genegeerd wordt.

In 2011 werden acht tijdschriften gesubsidieerd door het VFL. Twee tijdschriften waren goed voor 51 % van de totale subsidiëring : DW B (64.000 €) en nY (52.000 €)...

Het CeLT, vzw, vereniging van de Culturele en Literaire Tijdschriften in Vlaanderen, gevestigd in Het Goublommeke in Papier te Brussel, ontving 29.500 €. Waarom Gierik & NVT in het virtuele tijdschriftenkiosk van het CeLT ontbreekt, is mij ook al een raadsel.

*

'Gierik & NVT is weldra digitaal dissonant', kondigt Dirk Derom aan in een stevige bijdrage over 'De binaire belofte van bitse tijdschriften', waarin hij de internettoekomst van literaire tijdschriften behandelt. Hij maakt er geen geheim van dat het tijdschrift de huidige website (waar de recente afleveringen nu al integraal gelezen kunnen worden) eerlang zal optimaliseren 'tot een baanbrekend, niet meer te omzeilen, ja toonaangevend instrument'.

Henri-Floris JESPERS

GierikBrugge-copie-1

Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschrift, jg. XXIX, winternummer 2011, nr. 4, 107 p., ill. Redactie: Guy Commerman, Kruishofstraat 144/98, B 2020 Antwerpen.

E-mail: guycommerman@skynet.be

www.gierik-nvt.be

Abonnement (4 nrs., inclusief portokosten): België: 25 € EU: 35 €; Andere landen: 40 € . Losse nrs. (incl. port): België: 7 €; EU: 11 €; Andere landen: 12 €.

Rekening België: 068-2237695-29 van Gierik & NVT; buitenland: IBAN BE26-0682-2376-9529 BIC-code GKCC BB

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche