Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
10 janvier 2012 2 10 /01 /janvier /2012 12:00

GierikBrugge.jpg

Voorplat: Renaat Ramon.

Brugge behoort tot die enkele verdroomde steden die naar het einde van de XIXde eeuw de verbeelding van de estheten bevolken. Laat-romantische, symbolistische, decadente motieven bij uitstek: sluimerende steden en stille wateren, heimwee naar het verleden, melancholisch verzet tegen de vulgariteit van de om zich heen grijpende industriële en mercantilistische samenleving...

Brugge die scoone, 'le jamais banal Bruges' (Mallarmé), 'De verlaten stad' (Fernand Khnopff) die Paul Joostrens obsedeerde, staat centraal in de 113de aflevering van Gierik & NVT.

In zijn bevlogen essay 'Beeldschoon, maar ook een randgeval' is Kurt Van Eeghem (°1952) niet mals voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van zijn geboortestad.

[…] Nadat de oude stad alle randgemeenten had opgeslokt tijdens de grote fusiegolf van 1977, trad de perverse regel in werking: 'alle aandacht voor de oude stad, alleen maar' rommelen in de rest'.

Het oude centrum van Brugge is beeldschoon, wellicht het mooiste stedelijke patrimonium van het land. […] Het nieuwe Brugge is walgelijk.' […] Zo trots de Bruggeling over zijn binnenstad mag zijn, zo beschaamd moet hij wezen over zijn randgemeenten […], de banaalste stukjes stedelijk weefsel ten westen van de Chinese muur.

BRUGGEjoostensTwee.jpg

Paul Joostens, Brugge, 1929/1950, olie op doek, 80 x 70

Van Eeghem beperkt zich niet tot vlijmscherpe kritiek: hij besluit zijn essay met een gloedvol pleidooi voor een optimistische toekomstvisie, waarbij hij concrete suggesties formuleert. Het komt erop aan zowel 'Bruges-la-morte' te koesteren als 'Bruges-la-vivante' op te waarderen. In de binnenstad (zowat 20.000 inwoners) mag niets veranderen. ('U hoort hete goed, niets. Blijf alert bij het verleggen van elke tegel in pakweg de Katelijnestraat'). Daartegenover is het zonder meer imperatief zich voluit te concentreren op de grote, brede rand, de stenen woestijn waar 200.000 Bruggelingen wonen, aldus Kurt Van Eeghem.

*

Het Concertgebouw en de hedendaagse architectuur in het perspectief van Brugge culturele hoofdstad 2002 worden doorgelicht door Jaak Fontier (°1927), die tevens een gesprek over de tentoonstellingen in het Cultuurcentrum Brugge met Michel Dewilde voert.

Het jaarlijkse Cactusfestival werd uitgeroepen tot beste kleinschalig Europees muziekfestival. Jan Bonneure (°, medestichter en bezieler van het festival, schetst de geschiedenis van Cactus, als 'café met inhoud en muziekcentrum'.

Henri-Floris JESPERS

(wordt vervolgd)

Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschrift, jg. XXIX, winternummer 2011, nr. 4, 107 p., ill. Redactie: Guy Commerman, Kruishofstraat 144/98, B 2020 Antwerpen.

E-mail: guycommerman@skynet.be

www.gierik-nvt.be

Abonnement (4 nrs., inclusief portokosten): België: 25 € EU: 35 €; Andere landen: 40 € . Losse nrs. (incl. port): België: 7 €; EU: 11 €; Andere landen: 12 €.

Rekening België: 068-2237695-29 van Gierik & NVT; buitenland: IBAN BE26-0682-2376-9529 BIC-code GKCC BB

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche