Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
3 juillet 2013 3 03 /07 /juillet /2013 02:51

 

Eekhoud2.jpg

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en het Letterenhuis presenteren een tweeluik over leven en werk en het bijzondere engagement van dichter, romancier, kunstcriticus en vertaler Georges Eekhoud (1854-1927). In 1999 publiceerde Mirande Lucien een uitgebreide biografie van Eekhoud. Deze in Antwerpen geboren Franstalige auteur schreef vooral over verschoppelingen en mensen die ondanks zichzelf aan de rand van de maatschappij stonden.

Eekhoud debuteerde met gedichten, maar werd bekend met novellen en romans over het dagelijkse leven in de stad en op het platteland. Zijn grote sociale betrokkenheid en uitgesproken afkeer van de burgerij blijken uit La Nouvelle Carthage (1888), zijn bekendste roman, die zich afspeelt in de havenstad Antwerpen, in 1893 bekroond met de Staatsprijs.

Georges Eekhoud is ook een van de eersten die homoseksualiteit op een positieve manier aan bod liet komen in hun romans (Escar-Vigol, Mercure de France, 1899), wat hem in 1900 een geruchtmakend proces opleverde. Hij werkte mee aan het literaire tijdschrift met homoseksuele inslag Akademos van Jacques d'Adelsward-Fersen, door Roger Peyrefitte vereeuwigd als L'exilé de Capri (Flammarion, 1959). Fersen, een afstammeling van de Zweedse minnaar van koningin Marie-Antoinette (1755-1793), was ook in Antwerpen te gast bij Emma Lambotte (zie mijn boek Genealogie van de herinnering, The Private Press, 1993). Georges Eekhoud had alle begrip voor het Vlaamse activisme. Dat kostte hem na 1918 al zij functies. In 1919 kwam een steuncomité tot stand om hem te helpen. Daartoe behoorden o.a. August Van Cauwelaert, James Ensor, Henri Barbusse, Henry Van de Velde, Emile Vandervelde en Romain Rolland. En in 1920 benoemde koning Albert I Eekhoud op voorstel van de Waalse politicus Jules Destrée tot lid van de pas opgerichte Académie Royale de Langue et de Littérature françaises.

Van de hand van mijn vriend romancier en essayist Jan Lampo (°1957), gewezen jurylid van De Diamanten Kogel, verscheen een bijzonder aan te bevelen essay, on line te lezen:

http://janlampo.com/category/eekhoud-georges/

In 1949 werd een zijstraat van de Lode Zielenslaan op de Antwerpse Linkeroever naar Eekhoud vernoemd. Ook in Nieuwpoort en Schaarbeek zijn straten naar hem genoemd.

EekhoudAMVCcover.jpg

Met een schat aan foto's, boeken, dagboeken en brieven uit de eigen collecties én uit die van andere Europse archieven en bibliotheken brengen het Letterenhuis en de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, in samenwerking met het Fonds Suzan Daniel, een fascinerende dubbeltentoonstelling over Eekhoud. Van 27 juli tot 25 augustus 2013.

Henri-Floris JESPERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche