Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
7 septembre 2012 5 07 /09 /septembre /2012 21:03

 

Ter gelegenheid van Open Monumentendag (OMD) van het Brussels hoofdstedelijk gewest met als thema ingenieurswerken is Epitaaf vzw in de archieven gedoken, met als resultaat een prachtige tentoonstelling met historische documenten en ontwerpen over grafgalerijen op vier Brusselse begraafplaatsen. Daaruit blijkt opnieuw dat de ondergrondse galerijen van Laken toch heel bijzonder zijn. Dit wordt geïllustreerd met nog nooit getoond materiaal.
Deze tentoonstelling valt samen met het goede nieuws dat er groen licht is gegeven aan de restauratiewerken van de ondergrondse grafgalerijen van Laken.

Epitaaf, vereniging voor funeraire archeologie, publiceert een elektronische nieuwsbrief: Tafofiel, uit het Grieks 'taphos', graf, en 'philos', vriend.

*

De in 1880 ingehuldigde grafgalerijen op het kerkhof van Laken zijn uniek in het funeraire landschap.

Ze blijven echter al vele jaren gesloten voor kerkhofbezoekers. Op 3 april 2011 organiseerde Epitaaf vzw een exclusief en uitzonderlijk bezoek voor haar leden. De belangstelling was groot maar even groot was ook de verontwaardiging over het verval en de schijnbare onmacht van de verantwoordelijke instanties om daar iets aan te doen. De in 1997 als monument beschermde grafgalerijen waren nochtans het voorwerp van een grondig bouwfysisch onderzoek. De plannen voor restauratie van ORIGIN architecture & ingeneering waren klaar en zelfs al in 2003 goedgekeurd door de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen van het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest.

Toen bleek dat de Brusselse Open monumentendagen 2012 in het teken zouden staan van “de kunst van het bouwen was het voor Epitaaf snel duidelijk; dit was de uitgelezen kans om de grafgalerijen – uniek staaltje van ingenieurs-architectuur – in de kijker te plaatsen. Die aandacht – zo hoopte Epitaaf – zou misschien een duwtje kunnen zijn in de richting van de zo noodzakelijke restauratie.

Groot was dan ook de verrassing toen in juni 2012 het licht voor de restauratie op groen werd gezet en de werken in aanbesteding gingen. Epitaaf heeft zich met nog meer moed toegelegd op de voorbereiding van deze OMD. De geschiedenis van de Lakense en andere Brusselse grafgalerijen is nog nooit eerder het voorwerp geweest van een grondige studie.

In de tentoonstelling kan u kennis maken met unieke en nog nooit eerder getoonde documenten.

In de brochure (NL en FR editie) licht Epitaaf al een tipje van de sluier van de rijke geschiedenis van de Lakense en andere Brusselse grafgalerijen.

*

Museum voor Grafkunst, Onze Lieve Vrouw Voorplein 16, 1020 Brussel (Laken). Doorlopend van 10u tot 18 u. De tentoonstelling kan bezocht worden op 15 en 16 september. Rondleidingen om 10u (NL), 11u (FR), 14u (NL), 15u (FR).

www.epitaaf.org

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche