Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
24 mars 2013 7 24 /03 /mars /2013 19:24

 

2013-MAART-012.jpg

Laurent Rébéna

Vrijdag 22 maart werd in het gemeentehuis te Westerlo de tentoonstelling geopend met werk van de Franse kalligraaf Laurent Rébéna (°1963), laureaat van de tweejaarlijkse Internationale Grote Prijs Kalligrafie 2012 (IGPK).

2013-MAART-060.jpg

Gemeentehuis Kasteel Prinses de Mérode

Zoals vermeld in het reglement krijgt de laureaat de kans om in het tussenliggende jaar deze ruimte te vullen met een tentoonstelling waarin hij/zij een bredere kijk geeft op zijn/haar werk.

2013-MAART-036.jpgSchepen van Cultuur Kristof Welters

2013-MAART-016.jpg

Van l. naar r.: Jos Wynants, voorzitter van de Cultuurraad, Karin Bervoets, medewerker Dienst Cultuur en Paul Hermans, lid van de Cultuurraad

In hun toespraken benadrukten Kristof Welters, schepen van cultuur en Paul Hermans, lid van de cultuurraad, het belang van de jarenlange samenwerking van Kalligrafia vzw met het gemeentebestuur van Westerlo en de steeds groeiende internationale belangstelling voor dit in Europa unieke evenement.

2013-MAART-045.jpg

Joke van den Brandt

Joke van den Brandt, voorzitter van Kalligrafia nam de kans waar om enkele misverstanden uit de weg te ruimen: 1° dat handschrift en de kunstvorm kalligrafie twee verschillende zaken zijn en 2° dat het eerste doel van de IGPK Westerlo nooit de competitie was. De eerste bekommernis van de organisatoren was en is nog steeds de kans aangrijpen voor de bekendmaking van de kunstvorm kalligrafie. In het Verre Oosten bestaat al meer dan duizend jaar een traditie om kalligrafie te zien als een uiting van het individu. Veel kalligrafen blijven nog steeds historische lettertypes reproduceren zonder uit het typografische stramien te (durven) treden van de oude manuscripten en oorkonden.Terwijl deze prachtige handschriften juist de mogelijkheid bieden aan de hedendaagse kalligraaf om de begane paden te verlaten.

Laurent Rébéna zegt hierover: "De kalligrafie is voor mij een manier om mij uit te drukken. Vanuit de historische letters geven de hedendaagse picturale technieken mij de kans om letters, tekens, pennentrekken te onderzoeken. Elk schrift, elk schrijfmateriaal heeft voor mij een potentieel van nieuwsgierigheid, vreugde, spel."

Hieruit blijkt het belang van de kennis van de geschiedenis van het schrift. Laurent beheerst op een professionele manier de historische lettertypes, waarin hij zich jarenlang verdiept heeft.

De drie grote doeken die hier getoond worden maken deel uit van een reeks van 30 die hij samen met Bruno Gigarel vervaardigde voor een tentoonstelling over de geschiedenis van de Latijnse (Westerse) kalligrafie. Ze zijn volledig met penseel uitgevoerd met de vrije hand.

Laurent Rébéna geeft vele stages in binnen- en buitenland. Ook in ons land wordt hij geregeld gevraagd als gastdocent. Dezer dagen geeft hij een stage voor “Interligne”, onze bevriende vereniging in Wallonië, waarvan ook enkele vertegenwoordigers present waren op de opening. Deze tentoonstelling verdient een ruime belangstelling die aan de bezoekers een nieuwe frisse kijk kan geven op de hedendaagse kalligrafie en op het werk van Laurent Rébéna.

Sandra LAMBRECHT

 

Gemeentehuis Westerlo, Boerenkrijglaan 61, B2260 Westerlo

Elke weekdag 9-12 u. Woensdag ook van 15u. Zaterdag en zondag 14-16.30 u.

Paasweekend (30/31 maart en 1 april) gesloten

Foto’s : Frank Ivo van Damme
Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche