Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
15 octobre 2014 3 15 /10 /octobre /2014 07:48

 

Frank-De-Vos--foto-Bert-Bevers-.JPG

Frank De Vos (Foto: Bert Bevers)

Donderdag 2 oktober werd onder grote belangstelling de nieuwe dichtbundel van Frank de Vos voorgesteld. Frank had voor de omlijsting beroep gedaan op de door hem zo bewonderde celliste Judith Ermert. Vier cellisten brachten o.a. muziek van de Duitse 19de eeuwse componist Franz Lachner. In zijn inleiding dankte Frank zijn twee “poëziemoeders” Lucienne Stassaert en Marleen De Crée-Roex. De laudatio van de bundel was toevertrouwd aan geliefde radiostem Bart Stouten. Deze was vol lof over de nieuwe bundel en betitelde hem zelfs als “deze keer de mooiste van allemaal”. “Het is spiritueel licht dat een moeilijke donkere kant van het bestaan zichtbaar maakt”, zo vervolgde Stouten,” het lijkt alsof Frank een atrium heeft ontworpen, een centrale ruimte met een schitterend impluvium.” Bart Stouten benadrukt ook de muzikaliteit van de bundel. Deze vloeit voort uit een melancholisch levensgevoel.

“Weemoed omvademt de mooiste verzen van Frank. Er wordt in vier bewegingen geschreven ‘voor een moeder’, in drie bewegingen’ voor een vader’ en in één beweging ‘voor een schone broer’. De weemoed wordt vooral ook ingegeven door een gevoel dat het kenbare tegelijk het vreemde is, een bedrieglijke trompe l’oeil aan de andere kant van een vergelijking die het kenbare en het onkenbare samenbrengt”.

Deze gevoelens komen het sterkst tot uiting in de gedichten die Frank samenbrengt met een citaat van Victor Hugo: “La mélancolie c’est le bonheur d’être triste” waaruit volgend gedicht:

 

Sui generis

Weemoed blijft mijn wankel huis,

de warme tuin waar ik da capo blijf verjaren,

een land met wak gemoed dat leeft

en aan verleden kleeft.

 

In deze ruimte roert geen spatje ruis,

Teder en zwart-wit,

stommer dan de stilste dagen laat zijn zachte blik mij

gade, dat wat ik wanhopig dicht

 

De nieuwe bundel van Frank de Vos Twijfelaars in bloei is uitgegeven bij Uitgeverij P. Het was dan ook uitgever Leo Peeraer die als laatste het woord nam en de eerste exemplaren overhandigde aan Frank de Vos en aan al wie had bijgedragen tot het welslagen van deze avond

Joke VAN DEN BRANDT

www.uitgeverijp.be

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche