Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
10 février 2013 7 10 /02 /février /2013 18:59

 

HOEBOERinvitation.jpg

Andrés Van Hove Gallery is gespecialiseerd in abstracte kunst uit de jaren 20 t/m 80 en organiseert vier tot zes tentoonstellingen per jaar van Belgische kunstenaars. In 2011 kwam Luc Boudens (°1960) aan bod met Cadrages, een opmerkelijke tentoonstelling die hier ruime aandacht kreeg. Zie:

http://mededelingen.over-blog.com/article-expo-luc-boudens-cadrages-i-73374389.html

http://mededelingen.over-blog.com/article-morgen-vernissage-luc-boudens-73850014.html

*

Tot en met 3 maart stelt Andrés Van Hove Gallery een selectie voor van schilderijen, sculpturen, collages en tekeningen van de “abstracte dadaïstische” kunstenaar Wout Hoeboer (Rotterdam, 1910- Brussel, 1983).

Op www.andresvanhove.com staat zeer terecht te lezen dat het oeuvre van de kunstenaar een uitzonderlijk ensemble vormt van werken die “die stuk voor stuk getuigen van een unieke poëtische en lyrische vrijheid”. Dat hij een “belangrijke rol” speelde in verschillende artistieke stromingen van de 20ste eeuw, “van dadaïsme tot surrealisme, Cobra en Arte Nucleare” is echter nogal kort door de bocht. Ik laat die wat voortvarende uitspraak dan ook op rekening van het begrijpelijke enthousiasme van de organisator.

In volgende blogs zal ik de puntjes op de i zetten

In 1983 organiseerde het dynamische ICC (Internationaal Cultureel Centrum) te Antwerpen een retrospectieve Hoeboer. Het woord vooraf van de catalogus werd geschreven door Willy Vandebussche, destijds directeur van het PMMK te Oostende. Ik ben het volkomen eens met zijn typering van Hoeboer als outsider “die zich niet geroepen voelde deel uit te maken van bepaalde stijlbewegingen of groepen waarmee hij nochtans duidelijk verwantschappen vertoonde”. Inderdaad, Hoeboer was een flaneur “die de volkomen anarchie nastreefde met de allures van een dandy. Hij bewoog zich overal tussen en door zonder echt te willen participeren”.

In volgende blogs zal ik 't een en 't ander scherper belichten en waar nodig de puntjes op de i zetten.

Ondertussen zal een bezoek aan de tentoonstelling in Andrés Van Hove Gallery voor velen zonder meer een openbaring betekenen. Ten zeerste aanbevolen!

Henri-Floris JESPERS

(wordt vervolgd)

Hoeboer1.jpg

Op deze blog online: een interview van Hoeboer door Freddy de Vree. Het gesprek bevat een aantal feitelijke onnauwkeurigheden, die echter geen afbreuk doen aan het belang van dit document dat ik dan ook tel quel publiceerde op 26 mei 2008.

http://mededelingen.over-blog.com/article-19892657.html

 

Zie ook de blog van 31 juli 2010.

http://mededelingen.over-blog.com/article-verrassende-retrospectieve-wout-hoeboer-54752216.html

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche