Op woensdag 4 februari was de dichter Hendrik Carette (° Brugge, 1946) te gast bij ExLibris. De uitnodiging vermeldde met zoveel woorden dat hij een afdoend antwoord ging trachten te geven op de vraag: 'Hendrik Carette, een Vlaamse poète maudit?'
Ik was ongetwijfeld de enige niet om heel benieuwd te zijn naar het 'afdoende antwoord' op een vraag die niemand zich stelt.
Ludo Simons, Toon Brees, Maria Brocatus en Jo Gisekin
Tussen neus en lippen omschreef Carette de “poète maudit” als “een verboden dichter als kwaad gezelschap of stoorzender”. Is dat wel van toepassing op Prosper van Langendonck en Albrecht Rodenbach? Terloops wees Hendrik op de bloemlezing Gedoemde dichters (ondertitel: “Les poètes maudits”, 1957) samengesteld en scherpzinnig ingeleid door Paul Rodenko, een publicatie die blijkbaar grote indruk op hem maakte. Hij vernoemde even “de vermaledijde” Marcel van Maele. (Vermaledijd, vervloekt, verwenst? Marcel was al vroeg een cultfiguur, kreeg de Sinjaalprijs, de Arkprijs van het Vrije Woord en de Prijs van De Vlaamse Gids). Carette beschouwt “poète maudit” als een “geuzennaam”, een “eretitel” waar hij blijkbaar impliciet aanspraak op maakt. Waarom blijft mij een raadsel, ook na zijn lezing. Kortom, ik blijf op mijn honger zitten.
*
Gelukkig maar, het optreden van Carette bestond vooral uit de even plechtstatige als gedreven lezing uit eigen werk. Hij volgde voordrachtkunst aan het Koninklijk Conservatorium in Gent bij Ast Fonteyne. Kennelijk met vrucht.
Carette nam wel de gelegenheid te baat om ook zijn (lange) “Brief aan de dichteres Jo Gisekin” integraal voor te lezen. (1)
*
Onder de aanwezigen o.m. Bert Bevers, Maria Brocatus, Toon Brees, Frank De Vos, Richard Foqué, Rita Heeb, dr. Paul Hoffbauer, Dirk Maeyens, Jan Parez, prof. em. Ludo Simons, prof. em. Walter Simons, Jan Vaes, Joke van den Brandt, Frank Ivo van Damme, Willem Vandereyken, Mieke Van Dessel, Jos Vervloet en Gert Vingeroets.
Foto's: Frank Ivo van Damme
*
Op 4 maart spreekt Jo Gisekin (°1942) over haar nieuw werk.
Jo GISEKIN, Dooitijd, Gent, PoëzieCentrum, 2012, 70 p. Beeld omslag en frontispice: Karel Dierickx (1940-2014), Nocturne, 2012
Zoals gewoonlijk is iedereen al vanaf 19.30 uur welkom in het ExLibris-lokaal: Taverne Rochus, Sint-Rochusstraat 67 te Deurne.
HFJ
(1) Cf. Zo, denk ik, wordt liefde weer nieuw. Over de poëzie van Jo Gisekin, Leuven, P, 2008, pp. 118-123.