Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
8 septembre 2011 4 08 /09 /septembre /2011 10:00

 

Verstraete.jpg

Erik Verstraete


Na de zomermaanden, waarin op de Exlibrisbijeenkomsten in Taverne Rochus te Deurne geen lezingen plaatsvinden, was de eerste avond van het najaar, gisteren, gewijd aan erotische poëzie. Erik Verstraete doorliep in een snel tempo de middeleeuwse verzen waarbij enkele gekende dichter aan bod kwamen: Hertog Jan van Brabant, Hooft, Bredero en enkele anonieme dichters.

Hier miste ik toch echt erotische dichters zoals Anthonis de Roovere met zijn : “Ick heete Pantken: mijn lief: Pampoeseken”. Daarna ging het in sneltreinvaart door naar de 20eeeuw. Hier werden vooral de door Erik Verstraete geliefde Vlaams-nationalistische dichters voorgesteld. Een prachtig erotisch gedicht van Wies Moens (de expressionistische dichter die een van de grote vernieuwers was in die periode) stelde vele verzen van tijdgenoten in de schaduw. Ook Paul van Ostaijen en René De Clercq werden niet vergeten. Julia Tulkens echter kwam niet aan bod terwijl zij toch de eerste vrouw was die vrijmoedig dichtte over het seksuele genot. Na lezing van een gedicht van de te weinig gewaardeerde dichteres Aleidis Dierickx besloot Erik Verstraete de lezing met een erotisch gedicht van zijn hand. Jammer dat er niet dieper werd ingegaan op dichters zoals bijv. Liane Bruylants, Lucienne Stassaert, Herman de Coninck, Paul Snoek…

Francis--Exlibris-076--2-.jpgVan l. naar r.: Jan Vaes, Wilfried Westerlinck en Jos Vervloet


Zoals het de gewoonte is op deze avonden werd er nog uitvoerig nagepraat over het onderwerp van de avond. Enkele hardnekkige blijvers hadden nog een boeiend gesprek met de vroegere componist en BRT-3 programmator Wilfried Westerlinck over de verkleutering van de 'culturele' zender Klara.

JvdB

 

Culturele Kring Exlibris. Elke eerste woensdag van de maand in taverne Rochus, St Rochusstraat 67 te Deurne. Iedereen is welkom vanaf 19.30. Lezing om 20.30 u.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche