Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
18 janvier 2013 5 18 /01 /janvier /2013 11:16

 

 

BB.jpg'Lees hier de columns van de Nederlandse dichter en essayist Benno Barnard', zo staat wekelijks te lezen op Knack.be. Ook op woensdag 16 januari. Cynischer kan niet.

Thuis. De hinderlaag van een grijs, lauw, nat Nieuwjaar.' Dat zijn de laatste woorden van de jongste, neen, de laatste bijdrage van Barnard die – uiteraard hoffelijk – afscheid neemt:

'Onderstaande dagboekaantekeningen vormen mijn laatste bijdrage op Knacks boekensite. Ik dank u, lezer, voor uw interesse en waardering. Moge u mij op mijn omzwervingen blijven volgen.'

In beperkte kring luidt het krachtiger:

Door de firma Knack ben ik buiten de deur gezet in het kader van de januaribezuinigingen.

Dat mijn hoogst elitaire teksten als eerste zouden sneuvelen – ik had het verwacht.

*

De lezing van Barnards bijdragen verveelde mij soms, irriteerde mij vaak, maar telkens trof ik inzichten of formuleringen die mijn dag goed maakten. En wanneer ik het met hem eens was, dan was dat altijd volmondig.

'Hoogst elitaire teksten'? Neen, eigengereide, leesbare bijdragen met klasse – en die zijn al te dun gezaaid in het deplorabele medialandschap.

Ja, ik zal BB volgen in zijn omzwervingen.

*

Op de site van Knack is het merkwaardig genoeg uitgerekend nu onmogelijk te reageren op het afscheid van BB.

Hier kan het wel.

Doen!

Henri-Floris JESPERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

W
Misschien dat ze Brusselmans bij HUMO kunnen weghalen, dan komt er terug 'kwaliteit'.<br /> Binnenkort is er enkel deze blog (en de mijne) over om de betere teksten te lezen, misschien Benno vragen om zijn soms 'irritante' bijdragen hier neer te poten?
Répondre
R
Ik vind me volledig terug in Henri Floris Jespers zijn commentaar. Ook mij irriteerde de soms wat pedante stijl waarin Benno opinieerde in Knack. Maar altijd zeer ad rem en zelfs indien ik het niet<br /> eens was met zijn stelling zette het altijd aan tot reflectie. Maar dat kan blijkbaar niet meer binnen het marktdenken. Het "verwijderen" van Benno uit Knack is dan ook een zeer te betreuren en<br /> domme beslissing. Maar ze volgen elkaar nu blijkbaar in snel tempo op bij Knack. Dat op deze wijze afdaalt naar het Story-peil. Maar blijkbaar is dat de bedoeling van de nieuwe hoofdredacteur. Arm<br /> Vlaanderen!
Répondre
F
Dit modeverschijnsel is jaren bon ton. Het doet me denken aan bijvoorbeeld "De Nieuwe Antwerpenaar" waar een bijdrage het niveau van een dertienjarige niet mag overschrijden
Répondre
G
Het is blijkbaar in 'elitaire' en/of kritische bijdragen te weren uit dag- en weekbladen. Platte commercie en een 'Baas Ganzendonck'-mentaliteit van de persbaronnen is hieraan uiteraard niet<br /> vreemd. "Leve de boekskes!" is hun strijdkreet.
Répondre

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche