Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
17 novembre 2012 6 17 /11 /novembre /2012 16:53

 

Ernest

In de jaren vijftig-zestig van de voorbije eeuw is een tweede generatie constructivisten tot volle ontplooiing gekomen. Onder hen neemt Guy Vandenbranden (°Brussel, 1926) een centrale plaats in. In 1952 koos hij resoluut voor de abstractie en werd lid of medeoprichter van de kunstgroepen Art Abstrait (1952), Formes (1956) en Art Construit (1960). Deze drie groepen hadden Brussel als basis.

 

Vanaf 1960 woont en werkt hij in Antwerpen. Even die periode oproepen. 1958, de Wereldtentoonstelling in Brussel is een groot succes. Een groep Antwerpse kunstenaars vindt dat ze niet voldoende aan bod komen in deze wereldparade in het verre Brussel. Met de gekende Antwerpse bescheidenheid menen ze dat het centrum van de kunstwereld zich in de metropool bevindt. G58 of Groep 58 Hessenhuis is geboren. Guy Vandenbranden zal hiervan geen lid zijn. Hij vertoefde toen nog te Brussel. Wanneer in 1960 als reactie op G58 de progressieve kunstenaarsgroepering de Nieuwe Vlaamse School werd opgericht, was Guy Vandenbranden er wel bij. Hij ondertekende samen met onder meer Jef Verheyen, Vic Gentils, Jef Kersting e.a. een manifest mede opgesteld door Paul De Vree, dat kritiek leverde op de toen heersende politiek op het vlak van beeldende kunsten, maar tevens de begrenzing van de kunst wilde overschrijden en de vraag stelde: ligt de universaliteit in de begrenzing ? Tussen 1960 en 1965 organiseerde de groep in binnen- en buitenland tentoonstellingen, of participeerde erin. Voor het eerst sedert de Tweede Wereldoorlog werd de draad van het modernisme en de avant-garde opnieuw opgepakt. Guy Vandenbranden was een sleutelfiguur hierin. Hij werd later een van de drijvende krachten van het kunstcentrum VECU in de historische stadskern van Antwerpen.

 

Als constructivist kon hij een zevental grote integratieprojecten in de architectuur uitvoeren, onder andere een muurschildering van niet minder dan 2,2 m hoogte en 100 m lengte in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Een primeur: deze muurschildering zal gerestaureerd worden door de afdeling Conservatie/Restauratie van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Ook Kunst op de Campus van de Universiteit Antwerpen beschikt over een mooie collectie van zijn werk.

 

Nog maar enkele maanden geleden was Guy Vandenbranden een van de sleutelfiguren in de expositie De Achtenvijftigers in het ING-Gebouw in de Lange Gasthuisstraat te Antwerpen, met werk uit de ING-collectie. En in het MuHKA is thans werk van hem uit 1956 te bewonderen in de tentoonstellingsreeks: Nieuwe kunst in Antwerpen 1958-1962 – aflevering: 4 Centrum voor hedendaagse kunstuitingen. Op donderdag 22 november e.k. te 19 h organiseren de Vrienden van het MuHKA een verdiepingslezing / interview over en met deze artiest. Ik zal een lezing houden over de Europese uitstraling van deze kunstenaar onder de titel: “De constructivist Guy Vandenbranden en de peregrinaties tussen de steden Brussel-Antwerpen-Amsterdam-Milaan-Düsseldorf”.

 

De vormen en de kleuren die de kunstenaar gebruikt, evenals de ruimte die ze innemen en de compositie, kenmerken zich door een volkomen autonomie. Vooral worden meetkundige vormen gebruikt als de cirkel, de ellips, de rechthoek, het vierkant, de driehoek, de lijn en de kruising of versnijding van geometrische vormen.

 

Zijn kleuren geven een apart accent aan de abstracte vormentaal. In zijn beginperiode zijn de werken eerder zwart-wit. Later mengt hij de basiskleuren tot nieuwe samenstellingen.

 

Ik kom tot een besluit. Het is berekening contra spontaneïteit, programmering tegen informeel, discipline versus improvisatie. Gedurende zes decennia is hij op streng geometrische manier op zoek naar zijn essentie van de schilderkunst en heeft hij als rasecht artiest eigentijds constructief werk gecreëerd van blijvende waarde.

 

Ernest VAN BUYNDER,

voorzitter Vrienden van het MuHKA.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche