Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
26 avril 2011 2 26 /04 /avril /2011 19:36

 

DIERICKX-0051.jpg

Karel Dierickx, Eigenzinig

Soms moeten kleine initiatieven breed uitgemeten worden. Om hun sterke artistieke waarde. Bovendien is het niet altijd in de grote kunsthuizen dat de indrukwekkendste zaken gebeuren.

Een initiatief dat niet aan de aandacht mag ontsnappen, bijvoorbeeld, is Eigenzinnig, een samenspel tussen beeldende kunst en poëzie. Zulke combinaties zijn zeldzaam. Wie weet er nog dat Roger Raveel en Hugo Claus een paar maal hebben samengewerkt, met uitstekend resultaat. Ook de dichter Roland Jooris heeft een sterke band met beeldende kunst. Tot voor enkele jaren was hij de eerste conservator van het Raveelmuseum in Machelen aan de Leie. Bij elk verzoek was hij niet te beroerd om een gedicht op bestelling te leveren. Zeer kritisch van aard is Roland Jooris, maar als de hersens warm lopen moet hij schrijven.

Huize Bonaventura is een pand in het best bewaarde, oudste gedeelte van het eerste van de drie begijnhoven die Gent telt. Eigenaar is Christine Adam. Zij was 34 jaar lerares aan het Sint-Lucas Instituut van de Arteveldestad. Vijf jaar geleden begon ze met een ontmoetingsruimte waar ze viermaal per jaar, per seizoen één, een tentoonstelling organiseert. Roland Jooris kreeg de vrije hand om in de tentoonstellingsruimte van het pand een favoriet schilderij tentoon te stellen. Bij elk werk schreef hij een gedicht. Naar eigen zeggen ‘is Eigenzinnig een tentoonstelling met vijf kleine schilderijen van vijf Vlaamse kunstenaars die in hun werk getuigen van een onvoorwaardelijk geloof in de inspirerende kracht van de picturale taal. In deze multi-mediale wereld vertrekken Roger Raveel, Amédée Cortier, Dan Van Severen, Raoul De Keyser en Karel Dierickx van een zo essentieel mogelijk schilderen, los van eenzijdige richtingen. Hun kunst gedraagt zich “eigenzinnig” binnen het eigentijds kunstcircuit. Ze zijn eigentijds in hun eigenzinnigheid.’

De geest achter het initiatief is om in het kader van een kamer een klimaat van picturale bezinning te schapen. De tentoonstelling is na de openingsdag ook nog vrij te bezoeken op zondag 8 mei van 11 tot 19 uur of na telefonische afspraak [09/223 19 95]. Het gedicht dat op dit artikel volgt is geschreven bij het schilderij bovenaan, en van de hand van Karel Dierickx, een schilder die al te weinig in beeld komt in het Vlaamse beeldende kunstmilieu. Het is ook een werk dat de schilder speciaal voor dit initiatief heeft gemaakt. De andere zijn al langer bestaande werken.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt er een plaquette in de reeks Petit Octave bij uitgeverij Cultura, Wetteren. De vijf schilderijen staan in contrapunt met de gedichten. De oplage is beperkt tot 100 exemplaren en gesigneerd door de auteur. Elk gedicht heeft als titel de naam van het initiatief.


Guido LAUWAERT

 

EIGENZINNIG

                          voor Karel Dierickx

 

De nacht dwingt

 

de nacht is

vermetel een mengsel van

dronken tinten in de grondeloze

aarde van je slaap

de nacht woekert en woelt

zich in het landschap los

 

de nacht zakt

als een vlak achter

de struiken, als een vermoeden

dat klotst en aanspoelt

in het raam

 

de nacht legt de roes

van zijn rumoer

belegen in de koelte

van zijn kelders

vast

Roland JOORIS

EIGENZINNIG – Huize Sint-Bonaventura, Provenierstersstraat 51, Gent –www.bonaventura.be

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche