Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
7 février 2010 7 07 /02 /février /2010 02:09

Redac.jpg

In 2009 werden hier 154 afleveringen gepubliceerd, waardoor de blog op de belangstelling van 18.976 'eenmalige bezoekers' mocht bogen. Dit betekent een stijging met bijna 27 % tegenover 2008 (14.952 bezoekers).

Het laagste aantal bezoekers werd genoteerd in februari: 1.195, het hoogste in november, 2.382.

In januari 2010 mochten we bogen op 2.653 bezoekers. Het jaar is blijkbaar goed begonnen: in januari 2010 lazen 2.653 bezoekers niet minder dan 4.468 pagina's.

*

De structuur van de jongste drie afleveringen (nrs. 150, 151 en 152) van de Mededelingen van het CDR werd grondig dooreengeschud door de actualiteit. Ruim aandacht werd gegeven aan het overlijden van Herman J. Claeys (lid van het Centrum), dat nauwelijks weerklank kreeg in de dominante media. ('Hoofdpunten' in het VRT-nieuw zijn dan wel: 'Lievelingsmaaltijd van Mao voortaan beschermd' of 'Brusselmans' “sabbatjaar” is al afgelopen').

In de rubriek “Necrologisch” ging aandacht naar

Adriaan Peel, dichter en vakverantwoordelijke Boeddhisme aan de Faculteit voor Vergelijkende Godsdienstwetenschappen te Antwerpen (Henri-Floris Jespers & Frans Goetghebeur)

Ramses Shaffy (Guido Lauwaert)

Herman J. Claeys (prof. dr. John Stadt, Henri Vandenberghe, Henri-Floris Jespers, Jeroen Kuypers, Erwin Vanmassenhove, Frans Depeuter)

Jacques Ambach (Henri-Floris Jespers)

Rik Lanckrock, Rose Vandewalle en Gert Vingeroets publiceerden poëzie of proza, en in de rubriek “Achteruitkijkspiegel” verschenen enkele opstellen die de hoofdbekommernis van het Centrum illustreren, nl. documenteren en reëvalueren:

Uitgeverij Ça ira en drukkerij F. Michiels (Henri-Floris Jespers)

Emiel Fleerackers (Joke van den Brandt)

Exit Kruispunt (Henri-Floris Jespers)

John Bel, bibliofiel? Lezer pur sang! (Henri-Floris Jespers)

In de (kennelijk druk gelezen) rubriek “Door de leesbril bekeken” ging de aandacht naar Jan Bucquoy, Marc Kregting, Manu van der Aa, Renaat Ramon en Piet Couttenier, alsmede naar de tijdschriften Boelvaar Poef, Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschrift, Poëziekrant, Meervoud, Staalkaart en AlfabetA. Verder kwam de nieuwe film aan bod van Jaco Van Dormael, Meet Mr. Nobody, alsmede items over de schande van een rijk land, Franstalige literatuur in Vlaanderen en de antiracismewet.

*

De eerstvolgende aflevering van de Mededelingen verschijnt op 14 februari 2010.

Hier dan een blijkbaar noodzakelijke toelichting, blijkens FAQ.

De papieren editie van de Mededelingen van het CDR is voorbehouden aan de leden van het Centrum en aan de abonnees en wordt als brief verzonden. Een voorkeurtarief geldt voor abonnees die de PDF-versie bestellen.

Op de blog worden bijdragen on line gepubliceerd die al dan niet in de papieren en PDF-versie opgenomen worden.

Info wordt niet gegeven via de blog. Mails ter attentie van hfj@skynet.be worden beantwoord.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche