Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
10 mai 2011 2 10 /05 /mai /2011 09:37

 

De Herman J. Claeys-prijs wordt donderdag 12 mei, 17u30, voor de eerste keer uitgereikt tijdens een receptie in De Groene Waterman te Antwerpen. De prijs werd ingesteld door Pipelines vzw / De Muzeval. In naleving van de laatste wil van Herman J. Claeys wordt het juryvoorzitterschap waargenomen door Henri-Floris Jespers.De jury bestaat uit Bert Bevers, Koen Calliauw, Paul Ilegems, Kris Kenis, Patricia De Landtsheer, Jef Meert, Roger Nupie, Hans Plomp, Lucienne Stassaert en Jan van Veen.

HJC-Prijsjuryvergadering

De beslissende vergadering, vrijdag 6 mei: (vlnr) Jan van Veen, Jef Meert, Roger Nupie, Bert Bevers, Koen Cailliauw en Henri-Floris Jespers

*

De filoloog, dichter, romancier en vertaler Herman J. Claeys overleed op 29 december 2009 aan kanker. Hij werd 74. In zijn leven en werk was Herman J. Claeys een linkse, geëngageerde kunstenaar in hart en nieren. Hij speelde een belangrijke rol in de jaren zestig met Provo, Revo in Brussel, was de vader van De Dolle Mol aldaar, werd in Antwerpen de bezieler van De Muzeval, een maandelijks poëziemoment dat op 12 mei aan zijn 150ste aflevering toe is.

Herman J. Claeys was een geliefd man”, aldus Koen Caillauw. “Een autonome militante dichter die met beide voeten in de werkelijkheid stond en zijn teksten in het teken stelde van de strijd tegen onrecht, oorlog, sociale uitsluiting, armoede, ...”

Clipboard01Herman J. Claeys, 2009 (c) Robin de Salle

Herman J. Claeys was lid van het CDR en vaste medewerker van de CDR-Mededelingen. Om geïllustreerde bijdragen van en over Herman J. Claeys online te lezen, volstaat het in de kolom rechts van de blog te scrollen en in de rubriek “Recherche” zijn naam in te typen. Doen!

*

Aansluitend bij de prijsuitreiking vindt in literair-artistiek café Den Hopsack de 150ste Muzevalavond plaats met gastdichter Pom Wolff (zie blog van 4 mei). Pom Wolff (°1953) studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werkt als juridisch adviseur. Hij is bestuurslid van De School der Poëzie in Amsterdam en adviseur van het Cornelis Vreeswijk Genootschap.

De Groene Waterman, Wolstraat 7, 2000 Antwerpen, tussen 17u30 en 19 uur.

Den Hopsack, Grote Pieter Potstraat 24, 2000 Antwerpen, 20 uur.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche