In zijn nieuwe, twaalfde dichtbundel Blues om wat blijft mijmert Willy Spillebeen over de dood, het verleden en onbereikbare verlangens. Voor een ietwat luchtigere cyclus baseerde de dichter zich op enkele opmerkelijke kunstwerken. Zoals in de meeste gedichten van Spillebeen is hier de melancholie als 'sérénité crispée' het dominante levensgevoel.
Willy Spillebeen (°Westrozebeke, 30 december 1932) schreef zowat 34 romans die een heel aparte plaats bezetten in het literaire landschap. Centraal staan een existentieel scepticisme tegenover de “algemene waarheden” die religies en ideologieën verkondigen, een sterke empathie voor de verdrukten en een revolutionair getinte gedrevenheid om de universele uitbuiting aan de kaak te stellen. Daarbij identificeert de romancier zich vaak met historische personages of mythologische figuren. Hij verwijst daarbij graag naar Victor Hugo die ooit schreef: 'Quand je dis “je”, je parle de vous tous'.
Als essayist heeft Spillebeen zijn sporen verdiend met publicaties over o.m. Emmanuel Looten, Jos de Haes en Jan Hendrik Leopold. Misschien minder bekend zijn de verdiensten van Spillebeen als vertaler uit het Frans (een keuze uit de poëzie van E. Looten; Chien blanc van Romain Gary; La légende d'Ulenspiegel van Charles de Coster...) en het Spaans (Federico García Lorca, Rafael Alberti en, in samenwerking met Bart Vonck, Pablo Neruda).
Willy Spillebeen was redacteur van Dietsche Warande & Belfort. In 1988 volgde hij André Demedts op als lid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. Hij was de eerste writer in residence aan de University of Wisconsin (190-1991).
De voorstelling van Blues om wat blijft vindt plaats op zaterdag 5 februari om 16u in de aula van het CC het SPOOR,Eilandstraat 4 te 8530 Harelbeke. Het programma bestaat uit een eerbetoon aan Willy Spillebeen door zes dichters, een interview met Philip Hoorne, een poëtisch spel met gedichten van Pablo Neruda (in vertaling van Spillebeen), een stadsreceptie en een signeersessie.
■
Willy SPILLEBEEN, Blues om wat blijft, Leuven, Uitgeverij P, 2011, 80 p., 17,50 €.