Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
19 octobre 2013 6 19 /10 /octobre /2013 20:41

DSC05240.jpg

 

Vrijdagavond werd in het gemeenschapscentrum De Doolen, in het spookdorp Doel het gelijknamige boek voorgesteld aan pers en publiek. Nadat Marc Reynebeau op het laatste ogenblik forfait gaf, nam Jean-Pierre Rondas, op de hem eigen gemoedelijke wijze, de taak op zich om dit prachtige, originele werk van Jeroen Janssen voor te stellen.

DSC05180.jpg

Jean-Pierre Rondas

Hoewel Jeroen vooral gerekend wordt bij de stripauteurs, houden zijn boeken over Rwanda het midden tussen een verhaal en dagboeknotities. Begin jaren 90 gaf Jeroen les aan een kunstschool in Rwanda. Het boek Doel moet eerder gezien worden als een getekende reportage, deze werkwijze is hier nog niet zo bekend. In Frankrijk zijn er reeds stripauteurs die dit genre beoefenen. Door een contact met Patrick de Saint-Exupéry verscheen een voorproef van het verhaal in XXI onder de titel “Doel, au bout de la Flandre” . Met dit boek wilde Jeroen Janssen een teken geven van de collectieve waanzin van onze tijd. Hij formuleert het aldus: ”Ik wilde de oceaan Vlaanderen tonen, door de druppel Doel te tekenen.” Drie jaar geleden kwam Jeroen tijdens een fietstocht bijna toevallig in Doel terecht. Hij geraakte gefascineerd door de plek en keerde er sedertdien voortdurend terug met zijn schetsboek. Op de duur was hij een vertrouwde figuur geworden en werd hij niet eens meer opgemerkt. Zo kon hij in volle vrijheid tekenen, aquarelleren en praten met de inwoners.

DSC05166-copie-1.jpg

Kris Peeters

Met Kris Peeters werd dieper ingegaan op de werking van onze maatschappij waar alles steeds maar groter en sneller moet worden. Ook voor hem is Doel met de kerncentrale en de windmolen een metafoor voor de werking van onze samenleving. Het gaat niet meer over mensen maar over economie. Waar komen we uit als we eindeloos moeten blijven groeien.

DSC05154.jpg

Guido van Meir

Journalist Guido van Meir las zijn column voor die hij destijds voor Humo schreef en gepubliceerd werd op 7 juli 1999, de dag waarop over Doel beslist werd (Deurne mag blijven, Doel moet weg).

DSC05160.jpg

Ulrich van Spitael

De dorpsdichter (rapper) van Doel, Ulrich van Spitael bracht in versneld tempo de geschiedenis van de haven van Antwerpen te berde. Dit ontlokte aan Jean-Pierre Rondas de opmerking: ”Hij kon waar Hugo Claus nooit in geslaagd is: zijn gedichten van buiten debiteren!”

Van Frie Spitaels wordt gezegd: zij maakt er haar beroep van in Doel te wonen. Hardnekkig verzet zij zich tegen de teloorgang van dit Polderdorp waar nog 25 inwoners zijn. Toen beslist werd dat er geen inwoners meer mogen bijkomen gooide zij het over en andere boeg door de kunst in te schakelen.

DSC05224.jpg

Tijden de receptie kon ook de tentoonstelling van de honderden schetsen die aan dit boek voorafgingen bekeken worden.

DSC05176.jpg

Aan dit boek is de uiterste zorg besteed, alle lof dus voor uitgever Johan Stuyck (Oogachtend).

DSC05220.jpg

De lettering en layout is met liefde en vakkennis verzorgd door Lennert Gavel.

Joke VAN DEN BRANDT

Foto’s Frank Ivo van Damme


De tentoonstelling in De Doolen te Doel – ontmoetingsplaats en gezellige haard van het verzet – kan nog bezocht worden op zondag 20 oktober. Jeroen Janssen is aanwezig om zijn boek te signeren.

DOEL is erlang in de (strip)boeklhandel. ISBN 9789077549810.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche