Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
26 octobre 2012 5 26 /10 /octobre /2012 20:54

 

Ruben-van-Luijk--Uitgeverij-Nadorst-.jpg

Ruben van Luijk

Soms zijn er van die initiatiefjes waarvoor je op voorhand al sympathie hebt. Zo geeft in Rotterdam Uitgeverij Nadorst sinds enige jaren interessante dingen uit (waaronder de eerste vertaling in het Nederlands van de poëzie van Jack Kerouac). “Poezië & proza recht van de frontlijn van de letteren,” zeggen ze daar aan de Maas zelf. Nadorst ondervindt, als alle kleine uitgeverijen, dat het werken vanuit de marge ook frustrerend kan zijn. ‘De Officiële Literatuur’ ziet hen dikwijls amper staan.

De uitgeverij meent dat ‘literatuur een product is geworden dat in de markt gezet moet worden door reclamecampagnes en talkshowoptredens van auteurs. Met een opeenvolging van prijzenshows, boeken-top-tiens en pseudomichelinsterren lijkt de Nederlandse literatuur meer en meer op een langgerekte aflevering van RTL Boulevard.’ Nadorst wijst graag de weg terug naar waar het allemaal omdraait: de tekst, de inhoud, de stijl, de boodschap, en het echte leven: “Wellicht als Don Quichot vechtend tegen windmolens, Pierrot in het circus, of eenzaam roepende in de woestijn van het spektakel. Maar niettemin.”

Nadorst gaat op originele wijze actie ondernemen. Onder het motto ‘Echte literatuur kent geen prijs’ zal Nadorst op maandag 29 oktober bij de uitreiking van de AKO-Literatuurprijs op ludieke wijze stelling nemen tegen de toenemende spektakelarisering  van de Nederlandse literatuur. Auteur Ruben van Luijk zal dan 120 exemplaren uitdelen van zijn roman Het lelijke meisje aan bezoekers van de uitreiking. Met de actie hoopt Uitgeverij Nadorst aandacht te vragen voor literatuur die zich buiten de schijnwerpers bevindt.

Het lelijke meisje heeft gegarandeerd nog op geen enkele long- of shortlist gestaan,” aldus Nadorst. “En auteur Ruben van Luijk heeft bovendien een plechtige eed gezworen nooit in een televisietalkshow te verschijnen. Het is daarmee 100% fair trade & authentiek, en bezoekers kunnen het boek dus met een gerust hart aannemen. Echte literatuur kent geen prijs!”

Bert BEVERS

www.uitgeverijnadorst.nl

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche