Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
7 mars 2010 7 07 /03 /mars /2010 10:48

In literair café Den Hopsack in Antwerpen ging vrijdagavond de tweede editie van de rondreizende tentoonstelling Dubbel van start, de expositie met beeldend werk van dichters Bert Bevers, Frans Budé, Hans Claus, Annemarie Estor, Joke van Leeuwen, Mark Meekers, Yvonne Né, Lucienne Stassaert en Frank De Vos. De tentoonstelling loopt tot vrijdag 2 april.

Naar aanleiding van de eerste editie, die vorig jaar in Bergen-op-Zoom plaatsvond, schreef Roger Nupie dat er kennelijk iets is met dubbeltalenten.

Niks mis met henzelf: deze negen dames en heren schrijven én ze zijn actief als beeldend kunstenaar. Dat mag opmerkelijk zijn, maar er is niks mis mee. Vreemd is eerder hoe vaak tegen dubbeltalenten wordt aangekeken. (Mededelingen van het CDR, 146, 20 oktober 2009, p. 8)

Het komt er namelijk op neer dat impliciet uitgegaan wordt van de geringschattende stelling dat plastisch werk van dichters in feite niets meer voorstelt dan een uitstapje naar een andere discipline.

Ik ben er integendeel van overtuigd dat talent in de meeste gevallen tot ontplooiing komt in een waaier aan uitdrukkingsvormen. Talent is immers proteïsch, vertoont zich in allerlei gedaanten.

Poëzie-avonden organiseren met dichters die uitsluitend dichten, dat is pas een moeilijke opdracht.

HPIM7008.JPG

Henri-Floris Jespers opent de tentoonstelling (foto: met dank aan Albert Hagenaars)

Na de opening van de tentoonstelling vond een poëzieavond plaats met behalve Dubbel-deelnemers ook Albert Hagenaars, Hans Mellendijk, Roger Nupie en Rudy Witse. Tussen het geïnteresseerde publiek: Richard Foqué, Kris Kenis, Saïd Onouss, Bart Van Peer, Bert Popelier, Tony Rombouts, Rose Vandewalle en Paul Vincent.

Tot mijn verrassing werd ik door Frank De Vos geconfronteerd met een hertaling van het gedicht 'Ailleurs et nulle part' uit mijn bundel Comme une aile qui se brise... (1967):

Van ergens en nergens

 

Ik, de vreemdeling.

Van ergens en nergens gekomen

ik mijmer aan avonddraden

aan onbeweeglijke schaduwen.

 

Soms ween ik over alle bladzijden

die ik weiger te schrijven

en diep in mij blijven kreunen.

 

Fraai mijn taal met Alcibiades naam

die me doorboort van eeuw tot eeuw.

*

Jammer genoeg kon ik slechts een deel van de avond bijwonen. Ik was namelijk winterse doortochtgeld aan het afbetalen. Een verkouden man gaat als een halve man door het leven en is dus geen goed gezelschap.

I took a French leave. J'ai filé à l'anglaise.

*

'Dubbeltalenten' kwamen onlangs ook aan bod in de Stadsbibliotheek van Sint-Niklaas: woordsculpturen en installaties van Renaat Ramon en Helen White, Indigoblauw gekleurde Nobelprijswinnaars van Maja Jantar, een (anti-)heldendichtproject van Annemarie Estor en Lies Van Gasse, visuele gedichten van Luc Fierens en architecturale bevlogenheid van Arnoud Rigter, een collage-gedicht van Eva Mouton en een drieluik van Piet Brak, plastisch werk van creatieve duizendpoot Joke Van Leeuwen en hoogst originele beelden van Bie Van Assche.

Henri-Floris JESPERS

Dubbel. Beeldend werk van 9 dichters, Literair café Den Hopsack, Grote Pieter Potstraat 24, 2000 Antwerpen.

http://www.gemengdeberichten.blogspot.com/

 

http://dubbeltalenten.blogspot.com/2009/10/henri-floris-jespers-inleiding-op.html

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche