Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
11 décembre 2009 5 11 /12 /décembre /2009 03:21

Vrijdag 18 december 2009 – vanaf 20u in café Dolle Mol,  Spoormakersstraat 52, 1000 Brussel, een totaalprogramma mee ter ere, maar helaas ook als afscheid, van Herman J. Claeys.

Herman J. Claeys' drukke leven en werken zullen in de komende dagen bij herhaling hier opgeroepen worden. De jongste jaren werkte hij geregeld mee aan de Mededelingen van het Centrum voor Documentatie & reëvaluatie. De oudste gedichten van Herman die ik las, werden echter in 1963 gebundeld in Als zoveel schelpdieren (Antwerpen, Die Poorte).

HJCpoZW.jpg

Hoe vaak bereikhalsd

de ontgrendeling

door het naakte woord

dit is het uur

waarop de angst

de doorweekte doorwolkte angst

genoemd werd

letter voor letter

met het woedende woord bedwongen

*

Hier dan de tekst van Bernard Desmet, namens Dolle Mol, Masereelfonds en de Vereniging van West-Vlaamse Schrijvers.

1969: Herman J. Claeys begint in de Spoormakersstraat te Brussel met ‘Free Press’, een ontmoetingsplaats  voor het literaire, artistieke en revolutionaire zootje ongeregeld dat het Brussel van de jaren zestig in zijn schoot koesterde. Het handeltje barst uit zijn voegen en algauw wordt er om het hoekje, de Kaasmarkt, een keldercafé geopend. Een café, wel gekend in alternatieve middens en bij de rijkswacht, die regelmatig een groepsbezoek bracht aan het etablissement, en er daarbij niet voor terugschrok de medebezoekers een geleide reis naar de kazernes op te dringen.

In 1972 werd er een pand in de Spoormakersstraat 52 gehuurd, waar café werd gehouden, een boekhandel uitgebaat en waar allerlei comités en bewegingen konden vergaderen, al dan niet in hun doen en laten gevolgd door anonieme bewonderaars,die gretig verslag uitbrachten aan hun oversten over de snode plannen van al die vergaderaars.

Vanuit Dolle Mol vertrok een Free Press Bus waarmee Herman J. Claeys allerlei festivals onveilig maakte, en zowel undergroundstrips als alternatieve publicaties en stencils te koop aan bood.

Zeker tot 1985 was Dolle Mol een ontmoetingsplaats, een literair centrum, een kweekvijver van muzikaal talent, een aparte plek in een overigens eerder conformistisch Brussel.

Met als man achter en voor de schermen Herman J. Claeys.

watislinks.jpg

Herman kwam in 1935 in Brugge op de wereld. Hij was enige tijd leraar. In de jaren zestig was hij, zoals hierboven beschreven, nauw betrokken bij de Provo-beweging en enkele kritische jongerentijdschriften. In dezelfde periode manifesteerde hij zich ook als een geëngageerd criticus, onder andere met de bundel Wat is links? Hij is auteur van romans, verhalen, poëzie, essays, songteksten en toneel, en hield zich bezig met woord-beeldinstallaties, poëtisch-muzikale acts, projecten met doorlopende muurpoëzie en tentoonstellingen van visuele poëzie. Overigens werkte hij ook jarenlang mee aan de Wolters woordenboeken en is hij samensteller van het Vlaams Dialectenwoordenboek. Het werk van Herman J. Claeys drijft heel vaak op het conflict tussen het individu en een (over)geïnstitutionaliseerde maatschappij, dat op een sterk allegorische en symbolische wijze wordt geëvoceerd.

Nog geen 75 jaren na zijn geboorte, lijkt er een einde te komen aan Hermans drukke leven. Herman lijdt aan een terminale ziekte, wordt palliatief verzorgd, maar is onder begeleiding gelukkig nog in staat zich te verplaatsen.  Het Masereelfonds, Dolle Mol en de Vereniging van West-Vlaamse schrijvers  (VWS)  hadden niet veel moeite om Herman J. Claeys te overtuigen afscheid te komen nemen van Brussel en van ‘zijn’ Dolle Mol.

Op vrijdag 18 december 2009, vanaf 20u stelt het VWS een cahier / monografie (opgesteld door schrijver-beeldhouver Renaat Ramon) voor, komen diverse vrienden van Herman een woordje zeggen en is er een streep muziek.  VWS biedt de aanwezigen ook een receptie aan.

Afspraak dus op vrijdag 18 december, om 20u in café DOLLE MOL, Spoormakersstraat 52, 1000 Brussel. Met pijn in het hart nemen we afscheid van een Westvlaming, die zijn sporen naliet in Brussel en zijn laatste levenstermijn in Antwerpen doorbrengt. We hopen op talrijke aanwezigheid van eenieder die onze waardering voor Herman J. Claeys deelt.

Namens Dolle Mol, Masereelfonds en de Vereniging van West-Vlaamse schrijvers,

Bernard Desmet, Masereelfonds, 02/502 38 80, www.masereelfonds.be

Zie ook:

www.hermanjclaeys.nl

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche