Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
20 avril 2012 5 20 /04 /avril /2012 07:06

Leeswolf2012nr3.jpg

Dankzij de bloemlezing Hotel New Flandres (2008), samengesteld en ingeleid door Dirk van Bastelaere, Erwin Jans en Patrick Peeters, werd een nieuwe generatie geconfronteerd met de poëzie Jan de Roek (1941-1971) – en een aantal literatuurcritici, -historici en -vorsers met de oorverdovende stilte die mede door hun blinde vlek rond de dichter ontstaan was.

Dirk van Bastelaere publiceert nu in De Leeswolf een goed onderbouwd opstel over Ik ben de overlevende, een keuze uit het werk van Jan de Roek verschenen bij VUBPRESS, 'Poëzie, dodenmasker van de ervaring' (pp. 167-170). Hij reikt een aantal factoren aan die ertoe bijgedragen hebben dat De Roek zo 'lange tijd onder de radar van de mainstreamkritiek' bleef en benadrukt dat een dergelijke uitgave

illustreert dat er met spoed alternatieve methoden voor literatuurgeschiedschrijving moeten worden ontwikkeld, zodat het belang van individuele auteurs voor de ontwikkeling van de literatuur beter kan worden onderzocht.

JanDeRoekOverlevende.jpg

In dat verband wijst hij erop dat Ik ben de overlevende 'een onmisbaar boek is voor elke lezer die een beter inzicht in de ontwikkeling van de Vlaamse poëzie wil krijgen', maar dat het samen met de editie van het Verzameld werk (Antwerpen, Pink Editions & Productions, 1980) dient te worden gelezen. Van Bastelaere betreurt immers dat net als een paar 'echt belangrijke opstellen' over Hugo Claus ook de teksten over Van Vliet en Conrad en het 'opmerkelijke stuk' over de bloemlezing Utopie 1971 niet opgenomen werden. Tot slot concludeert Van Bastelaere:

Eigenlijk heeft Jan de Roeks unieke positie, die meteen ook zijn claim to fame uitmaakt, totaal geen uitstaans met de mythe rond zijn werk of met de status als 'erfgenaam van Van De Woestijne', die hem door Hans Vandevoorde in zijn inleiding wordt toegedicht. Veel kan worden verklaard door zijn eigen poëticale plaatsbepaling binnen de moderne Europese poëzie en intrinsieke, fundamentele kenmerken […].

Meer over de receptie van Ik ben de overlevende in de lopende jaargang van Mededelingen van het CDR. En over De Leeswolf leest u meer in komende beschouwingen op deze blog.

Henri-Floris JESPERS


De Leeswolf, 2012, jg. 18, nr. 3, pp. 147-216. Een uitgave van het Vlaams Bibliografisch Documentair en Dienstverlenend Centrum (Vlabin-VBC), Frankrijklei 53-55 (bus 4), B 2000 Antwerpen. Abonnementen (9 nummers + jaarregister): 88 €; Nederland: 100 €.

Jan DE ROEK, Ik ben de overlevende, Brussel, VUBPRESS, 2011, 221 p., ill., cd's, 221 p.

*

Jan de Roek en zijn oeuvre kwamen herhaaldelijk aan bod op de blog. Het volstaat in de kolom rechts in de afdeling “Recherche” zijn naam in te tikken om een volledig overzicht te krijgen.

Ik signaleer hier alvast:

6 maart 2009:

http://mededelingen.over-blog.com/article-28689474.html

8 januari 2012:

http://mededelingen.over-blog.com/article-poeziekrant-jan-de-roek-en-mark-van-tongele-96635466.html

Indien u dat wenst, wordt u meteen op de hoogte gebracht van elke nieuwe publicatie. Het volstaat gratis in te tekenen op de 'Nieuwsbrief'.

De elektronische editie van de Mededelingen van het CDR is echter uitsluitend bestemd voor de abonnees.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche