Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
3 novembre 2011 4 03 /11 /novembre /2011 03:20

 

bellibris-nov--11-076--2-.jpg

Van l. naar r.: Frank de Vos, Richard Foqué, Joke van den Brandt, Nora Mecibach en

Geertrui Ludovica Praet

 

Met een grote bescheidenheid die hem siert stelde Frank De Vos zich gisteren voor als de dichter die, alhoewel hij een grote affiniteit heeft met Doel, niet steeds wil doorgaan als de eeuwige dorpsdichter van dit polderdorp.

In de woorden van Czeslaw Milosz 'Wonen in een zin, sterk alsuitgehamerd in metaal. Vanwaar dat verlangen? Niet om iemand te bekoren. Niet om mijn naam onder het nageslacht te vereeuwigen. Het is de onbenoemde behoefte aan orde, ritme, vorm, welke drie woorden, we tegen de chaos en het niets inzetten” kan Frank zich het best vinden als hij het doel van zijn schrijven wil verwoorden.

Zoals zovelen voor hem begon zijn onderdompeling in de poëzie in een college (dat dit een katholieke school was doet minder ter zake) waar hij een leraar had die de weg naar de poëzie opende: Willem Kloos en Guido Gezelle, maar ook Van Ostaijen en Van de Woestijne. Dit resulteerde in de oprichting van een 'literair tijdschrift Vondelingen' dat het slechts drie edities volhield. 'En het was de poëzie die mij riep' zegde Frank met Neruda!

bellibris-nov--11-028--2-.jpgTussen het aandachtige publiek: dichter Bert Bevers en...

bellibris-nov--11-088--2-.jpg...Bert De Coninck, sponsor van Exlibris

Enkele keren onderbrak hij zijn filosofisch gemijmer over problemen als de zegbaarheid van poëzie op een podium met een gezongen intermezzo waarbij hij zichzelf begeleidde met gitaarklanken. Ook violist Jos Vervloet droeg zijn steentje bij.

Wat mij eigenlijk het meest ontroerde op deze lezing was de kwetsbaarheid waarmee de dichter zich voorstelde, de onmacht die spreekt uit zijn worsteling met de taal, met het zoeken naar een betrokkenheid op mens en wereld en met de onmacht om hieraan soelaas te bieden.

JvdB

Foto’s: Frank Ivo van Damme

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche