Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
1 juin 2010 2 01 /06 /juin /2010 04:37

Zaterdagmiddag werd bij de opening van de tentoonstelling 'Dicht bij Elsschot' in het AMVC te Antwerpen het startschot voor het Elsschot-jaar gegeven door schepen van Cultuur Philip Heylen. Dit even terzijde: ik geef nog altijd de voorkeur aan de benaming AMVC, 'Archief en Museum voor het Vlaamse Cultuurleven', boven het pseudo-trendy 'Letterenhuis'. (Ik erger mij trouwens ook mateloos aan de benaming 'Bozar', de platvloerse Beulemans-vertolking van Palais des Beaux-Arts / Paleis voor Schone Kunsten te Brussel, net als aan de politieke partijen die zich de jongste jaren aanbieden onder belachelijke merknamen, maar dat is een andere zaak.)

Elsschot-28-5-2010-013.jpgPhilip Heylen

Uiteraard waren de kleinkinderen van Elsschot aanwezig, Ida, Jan, Willem, Walter en Fons; Cyriel van Tilborg, voorzitter van het Willem Elsschot Genootschap, met wie ik enkele jaren geleden in Den Hopsack aan een memorabel gesprek deelnam tussen Vic van de Reyt en Jan van Hattem; Mark Pieters, uitgever van Athenaeum-Polak & Van Gennep en Chris Boudewijns, chef van de persdienst van WPG uitgevers; uiteraard ook enkele schrijvers: Peter Holvoet-Hanssen, Guido Lauwaert, Bob Mendes, Tom Lanoye, Brigitte Raskin, Tony Rombouts...

Elsschot-28-5-2010-006.jpgJenny en Bob Mendes

Elsschot-28-5-2010-004.jpg

Peter Holvoet-Hanssen

's Avonds werd dan het Elsschot-festival 'Tussen droom en daad' geopend met een groots literair spektakel, gepresenteerd door (Pink Poet) François Beukelaers in het nieuwe Justitiepaleis – het Vlinderpaleis ofte “het groot frietkot aan 't Zuid”. In het voorspelbare gezelschap van Chokri Ben Chikha, Charles Ducal, Jan Decleir, Yves Desmet, Kristien Hemmerechts, Rachida Lamrabet, Tom Lanoye, Tom Naegels, Yves Petry e.a., één verrassing: de 22-jarige Y. M. Dangre, die drie gedichten las.

Volgen, die jongen! Jeroen Kuypers schreef me onlangs: “Het valt me op dat Sylvie Marie altijd genoemd wordt, maar dan omdat ze de jongste is. Dat kan toch niet blijven duren? Waar blijft de nieuwste aller-jongste dichter?”

Dangre.jpgY.M. Dangre

De voorbije jaren publiceerde Dangre in Deus ex Machina en Het Liegend Konijn, hij werd opgenomen in de door Marc Verstappen en Harold Polis samengestelde verhalenbundel Print is dead en in september verschijnt zijn romandebuut bij Meulenhoff/Manteau, Vulkaanvrucht. In Mededelingen van het CDR (nr. 113-114, 26 maart 2008) publiceerde Dangre 'De laatste zanger', een gedicht in memoriam Hugo Claus.

Alfons de Ridder ter ere wil ik hier afsluiten met een zakelijke bedenking. Het zakencijfer van het uitgeversbedrijf in Frankrijk wordt geschat op 3,4 miljard €, waarvan de schrijvers zowat 4 % vangen.

HFJ

 
Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche