Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
2 août 2014 6 02 /08 /août /2014 22:34

DDK2013.jpg

Van l. naar r.:  Philip Heylen, schepen van Cultuur, Esther en Berry Verhoef en Rudy Soetewey in het Stadhuis van Antwerpen, 2013

 

In 2005 kreeg Esther Verhoef (° 1968) De Diamanten Kogel (Onder druk) en werd vervolgens genomineerd in 2007 (Chaos), 2008 (Ongenade), 2011 (Déjà vu) en 2013 (Overkill). Intussen gingen van haar psychologische thrillers en romans in Nederland en België meer dan 1,8 miljoen exemplaren over de toonbank. Esther Verhoef is niet alleen terecht succesvol maar geeft bovendien telkens opnieuw blijk van een begenadigd en strak beheerst literair talent.

Rendez-vous (2006) wordt nu verfilmd. De 26-jarige Franse acteur Pierre Boulanger gaat een hoofdrol vertolken in de thriller van de Nederlandse regisseur Antoinette Beumer. 'Rendez-vous' is de verfilming van het gelijknamige boek van Esther Verhoef over de getrouwde Simone (Loes Haverkort) die besluit met haar man (Barry Atsma) in Frankrijk een hotel te beginnen. Tijdens de hectiek van de verbouwing krijgt zij een affaire met de gespierde Franse bouwvakker Michel (Pierre Boulanger). Dit wordt het begin van een regelrechte nachtmerrie.

De opnames vinden vanaf september plaats in Nederland, België en Frankrijk. Independent Films brengt de thriller in juni 2015 uit in de Nederlandse bioscopen.

In 'een vorig leven' was Esther Verhoef een gerespecteerd dierenfotografe en runde ze een beeldbank met uitgevers, reclamebureaus en dierenrechtenorganisaties als klant. Ze schreef circa 60 populair wetenschappelijke en informatieve boeken over (huis)dieren, waarvan er wereldwijd meer dan 9 miljoen zijn verkocht.

Met haar jongste boek, Kraamhulp, komt ze nu in aanmerking voor De Diamanten Kogel 2014.

VerhoefKraamhulp.jpg

*

HFJenBavoDDK.jpg

Bavo Dhooge en DDK-juryvoorzitter Henri-Foris Jespers in het Letterenhuis Antwerpen, 2009

Met de publicatie in de VS van de occulte crossover fantasy thriller Styx kent Bavo Dhooge een internationale doorbraak.

Nog voor het bij ons in de boekhandel lag, was Styx, het nieuwste boek van Bavo Dhooge, verkocht aan Simon & Schuster, imprint Simon 451 (New York, USA). Simon & Schuster is een van de grootste uitgevers van Amerika. Volgens de Amerikaanse agent van de auteur, die eerder ook Stieg Larsson naar de US bracht, is het zeer uitzonderlijk dat een boek bijna tegelijk als het origineel verschijnt op de Amerikaanse markt. Ook in Santa Monica (Hercule Poirotprijs 2013)is Simon & Schuster geïnteresseerd. Styx komt in aanmerking voor De Diamanten Kogel 2014.

DHOOGEstyx.jpg

De bijzonder productieve en veelzijdige schrijver Bavo Dhooge (°1973), die onder diverse pseudoniemen literair werk schrijft, publiceerde meer dan 80 ’S-Boeken’ waardoor hij de bijnaam “S-Express” kreeg.

 

 

In 2009 werd Stiletto libretto bekroond met De Diamanten Kogel (waarvoor hij ook al drie keer genomineerd was). Als enige Nederlandstalige auteur kreeg hij drie jaar op rij vijf sterren in de prestigieuze VN-thrillergids. Zijn werk is vertaald Amerika, Zuid-Afrika, Rusland en Thailand en verscheen in het wereldberoemde Amerikaanse Ellery Queen Mystery Magazine  en werd vergeleken met Tarantino, de Soprano's, de Coen Brothers en Elmore Leonard.

In 2012 zetelde Bavo Dhooge als enige Belgisch lid in de jury van het Internationaal Filmfestival van Gent.

*

Jury2012.JPG

Jury van De Diamanten Kogel. Klokskgewijs: Magali Uytterhaegen, Henri-Floris Jespers, Geert Swaenepoel,  Alain Sohier, Eric Diepvens, Jos van Cann, Frank van den Auwelant en Kris Kenis

De derde plenaire vergadering van de jury van De Diamanten Kogel 2014 vindt plaats op 7 augustus. Van de 117 inzendingen blijven nog en zestigtal titels in de running. Ik ben benieuwd wat de derde schiftingsronde zal opleveren...

Henri-Floris JESPERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche