Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
10 décembre 2012 1 10 /12 /décembre /2012 20:00

 

OttenScheirs.jpg

Almar Otten getekend door Jan Scheirs

De Diamanten Kogel 2012, de prijs voor de beste Nederlandstalige thriller van het afgelopen jaar, is gewonnen door de misdaadroman Blauw Goud  van de Nederlandse misdaadauteur Almar Otten, verschenen bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff.

Naast Otten waren dit jaar nog vier auteurs genomineerd, te weten:

Louis van DIEVEL – Hof van Assisen  (uitgeverij Vrijdag);

ENCKELS & DEWIT – De Mayonaisemoorden  (uitgeverij Witsand);

Aad van den HEUVEL – De vuile bom  (uitgeverij De Geus) en

Charles den TEX– De vriend  (uitgeverij De Geus).

*

Almar Otten oogstte eerder alom lof voor zijn vier politieromans over de Deventer moordzaken: het vierde deel, Lied van angst, werd in 2010 genomineerd voor de Diamanten Kogel, aldus jurylid Jos van Cann, die het juryrapport maandagavond bekend maakte. Na dit kwartet koos Otten voor een andere uitgever en een andere protagonist. Een vrouwelijke, Lineke Tesinga, van beroep historica en als zodanig verantwoordelijk voor de middeleeuwse collectie van de Atheneumbibliotheek in... hoe kan het ook anders, Deventer.
Blauw Goud  is deel twee van deze nieuwe serie historische thrillers. Blauw Goud  is een echte paginadraaier met levendige en geloofwaardige personages en waarin een middeleeuws boek, corruptie en macht een rol spelen. Otten ontvouwt het mysterie voor zijn lezers in een langzaam maar goed gedoseerd tempo. En elke stap die daarbij wordt gezet, elk brokje informatie dat prijs wordt gegeven roept weer andere vragen op. Op die manier creëert hij steeds weer nieuwe spanning.
De plot van
Blauw Goud is complex maar zit doordacht in elkaar. De sfeer van de jaren zeventig en tachtig en de maatschappelijke en historische achtergronden ervan worden erg sterk en sfeervol uitgetekend. Het onverwachte einde is niet voor de hand liggend, maar wel aannemelijk. De auteur vermijdt terecht een gemakkelijk en goedkoop ‘happy end’.

Almar Otten werkt wederom aan een mooie serie. Blauw Goud  is daar het tweede en beste bewijs van.


Jury


De jury van De Diamanten Kogel kon ook dit jaar opnieuw kiezen uit een recordaantal ingezonden misdaadromans: 118 om precies te zijn. Het gemiddelde niveau is behoorlijk; dat maakt het eerste deel van het jureren, het lezen, een stuk aangenamer.

Het tweede deel, het beoordelen, blijkt dan een stuk lastiger. Uiteindelijk kwamen er een kleine twintig thrillers van uiteenlopend karakter kwalitatief bovendrijven. Literaire thrillers – wat dat ook mogen zijn – en policiers  met in meerdere of mindere mate getormenteerde speurders blijven de hoofdmoot. Maar er waren ook lovenswaardige vormexperimenten zoals De verzekering  van Joost Heyinck en Eet  van Suzanne Hazenberg gaande tot literaire thrillers die deze betiteling wel verdienen, zoals Diggers  van Gaea Schoeters.

De auteurs gaan graag op reis en de lezer zal dat geweten hebben, want de vakantiebestemmingen zelf komen vaak voor in de boeken. Daarnaast waren er dit jaar nogal wat ontvoerde, min of meer naakte en al dan niet in donkere, koude kelders opgesloten vrouwen.

Ook dit jaar weer een opmerking aan het adres van de uitgevers. De redactie van Nederlandstalige misdaadromans gebeurt slordig en beperkt zich veelal tot het gebruik van spellingcorrectie-software van de tekstverwerker. In vrijwel elk boek zitten er contextuele fouten en/of personages die tijdelijk van naam veranderen, omdat de software dit soort missers niet kan opsporen. Dat is wel eens anders geweest.


Antwerpen, november 2012, de jury van De Diamanten Kogel 2012:
Henri-Floris Jespers (voorzitter), Frank van den Auwelant, Ineke van den Bergen, Jos van Cann, Eric Diepvens, Jürgen Joosten, Kris Kenis, Alain Sohier, Geert Swaenepoel, Magali Uytterhaegen.

zie:

www.diamantenkogel.be

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche