Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
5 décembre 2010 7 05 /12 /décembre /2010 05:54

 

De Antwerpse schepen (wethouder) van Cultuur Philip Heylen is een jarenlange vriend van De Diamanten Kogel. Hij maakte eerder al de nominaties ten stadhuize bekend, waarna Amsterdamse speurder Simon de Waal (later Diamanten Kogel-winnaar) het dankwoord uitsprak. Vorig jaar overhandigde hij in het Letterenhuis (AMVC) de trofee aan Bavo Dhooge.

Geveld door griep vroeg hij Ann Vylders, schepen Cultuur van het district Antwerpen, hem te vervangen, wat ze blijkbaar graag deed, zoals genoegzaam uit haar toespraak blijkt...:

Miekemet-schezpen.jpg

Schepen Ann Vylders en laureate Mieke de Loof (Foto:Gaëtan Faik)

 

Wanneer je iemand vertelt dat hij de kogel krijgt, is dit meestal reden tot paniek en angst (toch als ik naar jullie boeken kijk) bij die persoon. Vanavond gaan we er echter iemand heel blij mee maken: de winnaar van De Diamanten Kogel 2010.

Onlangs vertelde ik schepen Heylen dat ik een moord zou plegen om deze ontvangst te doen. Zover is het niet moeten komen. Schepen Heylen is ziek en ik zal graag de honneurs in zijn plaats waarnemen.

Als schepen van cultuur van het district Antwerpen is het mij een genoegen u allen te verwelkomen in de trouwzaal van ons prachtige stadhuis waar wij waak belangrijke gasten zoals u mogen verwelkomen.

De Diamanten Kogel, die nu al acht jaar het beste spannende, oorspronkelijk Nederlandstalige boek bekroont, vind ik een heel mooie prijs. Op initiatief van het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs wordt een prijs uitgereikt die hoe langer hoe meer 'leeft', getuige daarvan de grote opkomst, ook uit Nederland, bij de bekendmaking van de genomineerden tijdens de Boekenbeurs.

Het is allemaal de schuld van Sir Arthur Conan Doyle dat ik een boon voor het misdaadgenre kreeg. Het is sindsdien mijn favoriete lectuur op een zonnig strand. Thuis vind je ook altijd een spannend boek dat ik – laat ik eerlijk zijn – toch altijd verkies boven mijn andere lectuur.

Het misdaadgenre bestrijkt veel terreinen. Zo schreef Henry Miller dat al de studie van de misdaad begint met de kennis van onszelf.

Dit jaar stel ik vast dat de vijf genomineerden allen hun inspiratie zoeken in mijn werksfeer. Kunstcriminaliteit, een klassieke muziek-liefhebber, een boek dat zich op en rond de Sinksenfoor situeert en een moordenaar-kunstenaar die kunstzinnige sporen nalaat...

Ik ben er zeker van dat, wanneer ik nog een paar jaar langer in het politieke wereldje vertoef, ik wellicht genoeg inspiratie zal hebben om een misdaadroman te schrijven, hoewel ik moet toegeven dat ik nu al min of meer weet wie de schuldigen zullen zijn.

Dames en heren,

ik houdt u minder lang in spanning dan de auteurs ons, in hun boeken.

Agatha Christie schreef: misdaad loont wél, gelukkig...

De auteur van het winnende boek schrijft in een stijl die naadloos aansluit bij het milieu dat opgeroepen wordt en gaat recht op het doel af: geen minutieuze beschrijvingen of psychologische uiteenzettingen, geen cliffhangers of shockeffecten, geen herhalingen van de stand van zaken in het lopende onderzoek.

De Diamanten Kogel, de Vlaamse prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende boek, gaat naar Wrede schoonheid van Mieke de Loof.

DeLoof

Wrede schoonheid

(Wordt vervolgd)

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche