Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
5 décembre 2010 7 05 /12 /décembre /2010 02:04

 

De Diamanten Kogel werd donderdag 2 december uitgereikt in de trouwzaal van het stadhuis van Antwerpen. Marie-Paule Andries, secretaris van De Diamanten Kogel, heette de talrijk opgekomen genodigden (die de vorst trotseerden...) welkom. Ze verontschuldigde schepen van cultuur Philip Heylen, slachtoffer van de griep; het schrijversduo Kisling & Verhuyck, ingesneeuwd in de Nederlandse polder; thrillerauteur Elvin Post, die wel beloofde in Amsterdam een glas champagne te heffen op de bekroonde; de juryleden Ineke van den Bergen, aan wie een spoedig herstel toegewenst wordt, en Jos van Cann, verhinderd door professionele verplichtingen; prof. dr. Joris Gerits, oud-voorzitter van het Fonds voor de Letteren; Patrick Lateur, bestuurslid van de Koninklijke academie voor Nederlands Taal- en Letterkunde.

MPenMendes.jpg

Marie-Paule Andries en Bob Mendes, stichter en eerste voorzitter van het

Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs (foto: Gaëtan Faik)

 

Marie-Paule Andries wees op het initiatief van het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs (GVM) de nominaties voortaan bekend te maken op de Boekenbeurs, “een grote stap vooruit”. Ze had woorden van waardering voor Robin de Salle, alias RodeS, die jaar na jaar opnieuw treffende strips en tekeningen maakt voor het drukwerk van DDK, to the point, met herkenbare personages; en voor Jan Scheirs die naar goede gewoonte ook dit jaar snelschetsen in aquarel maakte, in de stijl van de destijds zo gesmaakte grafische verslaggeving van rechtszaken.

Robin-en-Jan.jpg

RodeS (links) en Jan Scheirs (foto: Gaëtan Faik)

Bovendien stelde ze tongue in cheek vast dat trofee-ontwerper Wim Delvoye “nu zelfs in eigen land de verdiende erkenning krijgt, waardoor zijn boksbeugel nog wat waardevoller wordt...”

Boksbeugel-Faik.jpg

De trofee ontworpen door Wim Delvoye (Foto: Gaëtan Faik)

 

De jaarlijkse uitreiking van De Diamanten Kogel is ongetwijfeld zowat het vlaggenschip van de gelijknamige vzw. De promotie van de misdaadroman als volwaardig literair genre is een daad van eenvoudige rechtvaardigheid. Vanuit die filosofie maakte De Diamanten Kogel twee publicaties onder redactie van Jos van Cann en Henri-Floris Jespers mogelijk. De eerste in eigen beheer (2006), de tweede (2008) in de gezaghebbende reeks 'Literatuur in veelvoud' van de academische uitgever Garant. Daarbij werden bijdragen geleverd door een rits critici en misdaadauteurs: René Appel, Frank van den Auwelant, Fred Braeckman, Jos van Cann, James Madison Davis, Joris van Hulle, Geert d'Hulster, Henri-Floris Jespers, Kris Kenis, Danny de Laet, Jan Lampo, Mieke de Loof, Elvin Post, Matthijs de Ridder, Geert Swaenepoel, Charles den Tex, Felix Thijssen en John Vervoort.

Vanuit dezelfde filosofie organiseerde de vzw in 2007een colloquium in het Vlaams-Nederlands Huis deBuren te Brussel. Bij die gelegenheid onderstreepte Carlo van Baele, directeur van het Vlaams Fonds voor de Letteren, dat misdaadliteratuur uiteraard in aanmerking komt voor ondersteuning door het Fonds.

We stellen nu met tevredenheid vast dat het Nederlands Letterenfonds nu eindelijk ook bereid is te bekijken hoe het Nederlandse misdaadschrijvers kan ondersteunen”, aldus Marie-Paule Andries. Het Letterenfonds heeft inderdaad enkele dagen geleden besloten kenners van het thrillergenre aan te trekken om subsidieverzoeken te beoordelen.”

Vanuit dezelfde invalshoek sponsorde De Diamanten Kogel twee masterclasses, georganiseerd door het Institute for the Study of Literature in the Netherlands (Universiteit Antwerpen) In 2008 kwam professor Jim Madison Davis (Universiteit van Oklahoma) aan het woord, in 2009 de Britse thrillerauteur, biograaf en journalist Tim Heald.

Dat er dit jaar geen masterclass kwam, wordt ten zeerste betreurd, maar valt geheel buiten de verantwoordelijkheid van DDK. Volgend jaar wordt alvast de draad opnieuw deskundig opgenomen.

(wordt vervolgd)

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche