Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
18 juin 2010 5 18 /06 /juin /2010 18:37

Delphine.jpg

Delphine Lecompte (Londen, 22 januari 1981) is de winnaar van de C. Buddingh’-prijs 2010, een literaire prijs die jaarlijks op het Poetry Festival in Rotterdam uitgereikt wordt. Hij bekroont het beste poëziedebuut van het voorbije jaar. Haar inzending verscheen bij de kleine Nederlandse uitgeverij De Contrabas en draagt de titel De dieren in mij.

Haar gedichten vertellen het verhaal van de jongste generatie dichters dat verdeeld is in twee categorieën. Enerzijds de protesterende en anderzijds de conservatieve. Lecompte behoort duidelijk tot de tweede. Het is geen verwijt, zuiver een vaststelling. Die is ook niet zo moeilijk te vinden voor wie haar familieverhaal kent. Ze is de dochter van een Franse vader en een aan heroïne verslaafde moeder. Daar heeft ze zich duidelijk tegen afgezet, want momenteel woont ze in een piepklein huisje in de Brugse binnenstad, de wereldberoemde sprookjesstad, overwegend bevolkt door mensen met een portemonnee op de plaats van het hart.

Delphine Lecompte heeft zich omgeven met opgezette dieren. Haar leven is een droomwereld waaruit ze kan treden, maar niet te lang. Het veilige nest blijft het oord waar ze niet geconfronteerd wordt met miserie en mensen, niet eens met de buurman, waar ze een lauwe verhouding mee heeft. Uit zelfbehoud. Tot hier en niet verder.

Haar moeilijke jeugd heeft ze van zich afgeschreven in de Engelstalige roman Kittens in a boiler. ‘De Delphine uit de roman is grotendeels verzonnen,’ zegt ze zelf. ‘Ik moest grof uit de hoek komen omdat ze me anders niet zouden publiceren. Die Delphine is wel de vrouw die ik had willen zijn: stout en onverschrokken. In werkelijkheid ben ik bedeesd, lusteloos en laf.’

De drie typeringen vindt men terug in haar poëzie die draait rond variaties op huis, tuin en keuken: auto, dier en buurt. Vanuit die driehoek verraadt ze op onbevangen wijze haar angst. Ze verbergt die achter een relativerende toon en gekke plotwendingen. Elke gedicht is een kort verhaal dat ruikt naar de grootmeester van dat genre, Raymond Carver. Zijn verhalen zijn gebouwd op een raadselachtige, vaak dreigende sfeer. Dat is bij Lecompte niet het geval. Bewust, vermoed ik. Poëzie is voor haar een appel. De appel uit het Engelse gezegde an apple a day keeps the doctor away.

Hebben de psychiatrische instellingen waarin ze in haar pubertijd gezeten heeft haar geïnspireerd voor haar junkroman, Brugge [la morte] is noodzakelijk om haar poëzie een vliegend tapijt te geven. Het openingsgedicht van de bekroonde bundel vat het voorgaande samen. Dat er echter zielsmatig in haar iets broedt waar ze zowel bang als nieuwsgierig naar is, zoals de jonge bruid uit het sprookje Blauwbaard van Charles Perrault, is terug te vinden in de tweede regel van het derde vers. Ze mag dan wel alle mysterie uit haar leven hebben gebannen, hij is er wel. Hoe conservatief de onderhuid ook is, men ontsnapt nooit aan de duivel in het brein.

Guido LAUWAERT

 

Ademloos

 

Toen je auto de tunnel indook

hielden we onze adem in

dat hadden we afgesproken

nog voor ik het licht aan het einde zag

had ik al opgegeven en driemaal mijn longen gevuld

maar zonder jouw adem naast mij

voelde het alsof ze werden gevuld met natte aarde.

 

Ademloos bereiken we de parking

van een vijandige meubelketen

waar je gerookte zalm op Zweeds brood kan eten

terwijl je kinderen of die van een ander

verdrinken in een bad van ballen

of simpelweg worden meegelokt.

 

Je kocht een sofa voor je dochter

die alle mysterie uit haar leven heeft gebannen

en dus werkt aan winsten op varkenskoteletten

het werd een beige sofa met rode spikkels

waar je geen aanstoot aan kan nemen.

 

Op de terugweg werden we bevangen

door smog en weemoed

jij door smog

ik door beide.


Delphine LECOMPTE


Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche