Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
4 août 2013 7 04 /08 /août /2013 11:00

 

Cinema-Trivia-1-copie-1.jpg

Hoewel hij schitterde in fraaie spektafels als Samson and Delilah, The Robe, Demetrius and the Glatiators  en  The Egyptian  nam Victor Mature (1913-1999) zichzelf niet al te ernstig. Ooit zei hij: “I’m no actor, and I’ve 64 pictures to prove it.” Nu zag ik een film met hem, waarbij ik hem gelijk moet geven. Wat een statische rol, als Romeins officier. Het betreft Androcles and the Lion  van Chester Erskine, uit 1952. Dat is een bewerking van het gelijknamige stuk van George Bernard Shaw (die in de optiteling fraai te zien is als ‘Romeinse’ buste). Behalve voor Mature is er een hoofdrol voor de betoverend mooie Jean Simmons (1929-2010). Veel acteurs uit deze film bereikten de leeftijd der sterken. De titelrol wordt gespeeld door de zich nu in zijn 94ste levensjaar bevindende Alan Young (het meest bekend als Wilbur Post in de ooit populaire televisiereeks Mr. Ed). Wat een overacting spreidt die tentoon!

Het gegeven in se is interessant: Androcles verlost een wilde leeuw van een lelijke splinter in zijn poot. Als hij later het Colosseum in wordt gestuurd als leeuwenvoer weigert het roofdier in kwestie hem iets te doen omdat het hem herkent.

Cinema-Trivia-2-copie-1.jpg

Natuurlijk waren de animatiemogelijkheden zestig jaar geleden nog erg beperkt, maar toch is de leeuw in sommige scènes wel erg duidelijk een man in een leeuwenpak. Daar valt iets aardigs over te zeggen, want tot mijn stomme verbazing ontdekte ik dat op de titelrol van deze rolprent ook Woody Strode prijkt! We kennen deze Woodrow Wilson Woolwine Strode (1914-1994) uiteraard uit films als  The Ten Commandments   (1958), Tarzan’s Fight For Life  (1958) en vooral  Spartacus  (1960) en Once Upon A Time In The West  (1968). Hij speelt hier (hoewel nergens herkénbaar)….de leeuw! Ach ja, je moet allemaal ergens beginnen zullen we maar denken.

Ik waarschuw u: het is een slechte, houterige film. Maar: te zien op het wereldwijde web. Wie toch wil kijken moet de Spaanse ondertitels negeren:

http://www.youtube.com/watch?v=0BtMo3hXt0I

Bert BEVERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

I
After some time, come back to your paper and begin to write your points into sentence and paragraph forms.
Répondre

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche