Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
7 septembre 2013 6 07 /09 /septembre /2013 03:09

 

SofieVanderLinden.jpg

Op donderdag 5 september ging in Antwerpen de najaarseditie van Nocturne Antwerp Art van start. Een evenement om zonder schroom even snel alle galerieën binnen te wippen en tot leuke ontdekkingen te komen. Veel mensen gebruiken het ook als place m'as-tu vu? of om zich gratis vol te kappen met wijn aangeboden door de gastheren, méér dan om de kunst die er te zien is. Een tip: aangezien de galerieën gewoon ook open zijn tot 18 uur en de nocturne pas daarna start, is het veel aangenamer als je wat vroeger komt want dan kun je in alle rust kijken.

 

Breng beslist eens een bezoekje aan Geukens & Devil waar 'Here and There' van Sofie Van der Linden (°1986, Turnhout) is te zien. Haar fragiele kleine en grote taferelen zijn ontstaan uit een soort poëtisch architectuurtekenen. Ze zijn weggezet op hard wit papier, in zuivere harde potloodlijnen. Net zo zuiver als haar lijnvoering lijkt me de belevingswereld van de jonge kunstenares. Haar uitgangspunt: ze gaat ergens in een stad een straat in, belt aan bij een in haar ogen interessant huis, en vraagt of ze dat mag bekijken. Soms mag dat, soms niet.

Als ze in een woning werd toegelaten, neemt ze in haar atelier een maagdelijk wit papier om daarop vanuit haar herinnering haar parcours te volgen, met een tedere lijn haar herinneringen aan de deur, de trap, de muren noterend. Wanneer de herinnering haar in de steek laat stopt de lijnvoering. Vervolgens gaat ze verder vanaf het punt dat ze het terug weet. Ze creëert zo een doorzichtige ruimtelijkheid, waarin je driedimensionaal door de herinnering ziet: de trap van het ene huis overlapt het interieur van het andere.

Van der Linden is een dame die de kunst van het weglaten op haar nog jonge leeftijd reeds volledig beheerst. Er zijn kunstenaars van het veel en er zijn er van het weinig. Zij is duidelijk van het weinig en weet heel goed een balans te vinden. Ik ben benieuwd wat Michel Seuphor van haar werk zou gevonden hebben….

Jan SCHEIRS

 

Here and There, Sofie Van der Linden, Geukens & Devil, Pourbusstraat 19, 2000 Antwerpen (nog tot 12 oktober 2013)

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche