Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
31 août 2012 5 31 /08 /août /2012 10:00

 

Het Museum Plantin-Moretus presenteert een mix van uitzonderlijke tekeningen en schetsen van grote meesters en hedendaags talent. Het Prentenkabinet van het museum bewaart meer de 20.000 tekeningen en behoort met zijn rijke collectie tot de wereldtop. De collectie is opgebouwd rond Antwerpse kunstenaars van 1500 tot vandaag.

Het museum sprak elf gastcuratoren aan om een expo samen te stellen uit de collectie tekeningen van oude meesters en hedendaags werk uit het Prentenkabinet. Ze legden verrassende thematische verbanden of kozen voor verwantschap in stijl, compositie of lijnvoering door de eeuwen heen.

Modeontwerper Dries van Noten, illustratrice Kaatje Vermeire en galeriehouder,Adriaan Raemdonck selecteerden vanuit hun tekenervaring. De specialisten Ger Luijten, prof. Katlijne Vander Stighelen en conservator Stefaan Hautekeete maakten een keuze met hun professioneel oog. Ook enkele buurtbewoners en vrijwilligers met een hart voor het museum kozen hun lievelingswerken.

Tekeningen zijn zeer gevoelig voor licht, daarom worden ze zelden tentoongesteld. De Ziel van de Meester is dan ook een unieke gelegenheid om de mooiste tekeningen uit de verborgen collectie van het Prentenkabinet te bewonderen. De tentoonstelling bevat onder meer ontwerpen, schetsen en tekeningen van Rubens, Van Dyck, Jordaens, Brueghel, Eugeen van Mieghem, de familie Linnig, Floris Jespers, Sam Dillemans, Jan Fabre, Paul van Hoeydonck, Antoon Marstboom en Jan Vanriet.

De tentoonstelling loopt van 15 september tot 16 december, van dinsdag tot zondag, van 10 tot 17 uur. Museum Plantin-Moretus, Vrijdagmarkt 22, 2000 Antwerpen.

Na de tentoonstelling worden de werken weer voor lange tijd opgeborgen. Mis deze kans zeker niet!

www.museumplantinmoretus.be

 

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche