Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
3 mai 2014 6 03 /05 /mai /2014 20:22

 

Pessoa en Ofelia

Pessoa en Ofélia


Wie kan er tegen de waarheid? Op deze vraag kan gewiekst een wedervraag volgen: watis de waarheid?

In poëzie en verhalen laat de waarheid zich soms even aanraken. Voor dit domein gelden trouwens flexibele wetten. Wat zich overtuigend gedraagt als waarheid ishet. Een gedicht of verhaal duurt tenslotte maar even. Zoals bijvoorbeeld de liefde niet zelden ook slechts kort aan ‘waar’heid onderhevig is.

De Portugese dichter Fernando Pessoa (1888 - 1935) ging op een bijzondere manier om met de waarheid. Hij had verschillende gescheiden waarheden in werk en in leven nodig.

Om tegen de werkelijkheid van zijn bestaan te kunnen, gebruikte de dichter ‘heteroniemen’. Hij splitste zich op in een aantal schrijvers. Elk van zijn afsplitsingen vertegenwoordigt een waarheid.

De liefde is in het tamelijk ongewone leven van Pessoa niet zo maar inpasbaar gebleken. De dichter leerde de negentienjarige Ofélia Queiroz (1900 - 1986) kennen. Hij onderhield met haar een relatie die waarschijnlijk louter platonisch was en die wij uit een merkwaardige briefwisseling kennen. Er zijn bijvoorbeeld brieven aan Ofélia waarin Pessoa zich op een onverwacht infantiele wijze uit.

In het recent verschenen De Zuilen (verschillende auteurs lieten zich in verhalen leiden door het gedachtegoed van een filosoof) neemt Guy Commerman de poëtische filosofie van Pessoa als uitgangspunt voor zijn bijdrage ‘Fado van waarheid’.

Commerman sluit behendig aan bij Pessoa’s verfijnd literair vernuft door van een curieuze vondst gewag te maken. Onder de beroemde hutkoffer met de volledige literaire nalatenschap van de Portugese dichter zou een niet eerder opgemerkte (met punaises vastgemaakte) bruine envelop zijn ontdekt. Zij bleek een voor Pessoa atypische tekst te bevatten: de beschrijving van een liefdesnacht met Ofélia.

De ongrijpbare, niet te kennen Fernando Pessoa, de Pessoa-bewonderaar Commerman én de dichter Guy Commerman zijn in ‘Fado van waarheid’ all rolled into one. Een fado geschreven vanuit een soepel en overtuigend gebaar.

Het maakt je nieuwsgierig naar de vertaalde liefdesbrieven van Ofélia en Fernando (Arbeiderspers 2005) en ook naar de andere filosofisch geïnspireerde verhalen in De Zuilen.

 

Guy Commerman e.a. – De Zuilen (dankzij de filosofie), informatie en bestelling: de.dochters@gmail.com

http://de-dochters-tekstredactie.com/

Erick KILA

Partager cet article
Repost0

commentaires

S
AI and how Chek.
Répondre

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche