Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
17 février 2014 1 17 /02 /février /2014 12:00

 

Bijdrage-1.jpg

Het Franse Libération ontdekte vorige week, o hemel, dat op de website van EU-president Herman Van Rompuy (gekend poëzieliefhebber) De meeuw stond. Dat brave gedicht werd in 1909 geschreven door Cyriel Verschaeve (het verscheen in diens bundel Zeesymphonieën). Omdat Verschaeve decennia later in de Tweede Wereldoorlog de kant van Duitsland koos dichtte Libération, het clubblaadje van de Franse socialisten, Van Rompuy – toe maar! – nazi-sympathieën toe. Het valt me van Van Rompuy tegen dat hij het gedicht onmiddellijk van zijn site liet verwijderen. “Uit eerbied voor de joodse gemeenschap” nota bene. Wát in De meeuw kan nu in ’s hemelsnaam aanstootgevend zijn voor onze Hebreeuwse vrienden?

Wat mogen we dan nog meer niet op onze websites zetten van Libération? Werk van Jean-Paul Sartre? Sartre, een van de stichters van Libération  nota bene, nam in 1941 aan het Lycée Condorcet immers de plaats in van een ontslagen joodse leraar filosofie.

Gedichten van Hans Andreus? Die was namelijk lid van de SS. Poëzie van Martien Beversluis? Die was, nadat hij eerder openlijk socialistisch, communistisch en belijdend protestants dichter was, in 1944 immers NSB-burgemeester van Veere en Vrouwenpolder. Verzen van Gerrit Achterberg? Hij was immers een moordenaar. Teksten van Theun de Vries, notoir communist? Van Willem de Mérode, een pedofiel? Mogen we misschien ook niet meer naar de muziek van Michael Jackson luisteren? Die was ook pedofiel. Stelt Voyage au bout de la nuit niets meer voor omdat Louis-Ferdinand Céline later antisemiet werd? Het doet allemaal een beetje denken aan de mensen die de muziek van Richard Wagner verachtelijk vinden alleen maar omdat Adolf Hitler er graag naar luisterde.

Libération-correspondent Jean Quatremer, die de ‘ontdekking’ van De meeuw op Van Rompuy’s site wereldkundig maakte op zijn blog Coulisses de Bruxelles, is trouwens naar het schijnt volledig Nederlands-onkundig.

Natuurlijk reageren we op bepaalde ogenblikken allemaal wel eens onbesuisd, maar wat mij betreft zou Herman Van Rompuy een mooie daad stellen door terug te komen op zijn eerste impuls en De meeuw (een gedícht dat hij mooi vindt, geen politiek manifest) gewoon terug op zijn website te plaatsen.

Bert BEVERS

Bijdrage-2.jpg

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche