Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
12 septembre 2012 3 12 /09 /septembre /2012 20:00

 

Ron-Scherpenisse--foto-Bert-Bevers-.JPG

Ron Scherpenisse

Foto: Bert Bevers

Hout, aluminium, plexiglas, verf, behang, foto’s en speldjes. Daarmee vervaardigde kunstenaar Ron Scherpenisse zijn Thorbeckestraat, Oudenbosch. Die maakt onderdeel uit van de tentoonstelling De Rode Draad – 18 kunstenaars onderzoeken West-Brabantse grond in het Museum Tongerlohuys in Roosendaal.

Scherpenisse liet zich inspireren door het huis waarin zijn moeder opgroeide, aan de Thorbeckestraat 43 in Oudenbosch. Zijn familie, de verhalen die daarin werden en worden verteld, het huis, de omgeving ervan en de huidige bewoonster (die er reeds 40 jaar gelukkig is) brachten hem tot een prikkelende installatie die liefdevol eer betoont aan een periode dat er nog geen televisie was maar wel al een aparte doucheruimte en een gasgestookte kachel in de woonkamer. De geschiedenis van een deel van de familie Kanters (zoals de meisjesnaam van Rons moeder luidt), maar bij uitbreiding ook de geschiedenis van iedereen: wie heeft er geen albums in huis vol zwart-wit foto’s uit ‘een andere tijd’? Ik heb Thorbeckestraat, Oudenbosch (waarbij Scherpenisse tevens een folder met tekst en uitleg levert) met graagte bestudeerd.

Vuile-schatten-van-Gert-Jan-van-den-Beemd.JPGGert Jan van den Beemd, Vuile schatten

Bank-door-Karien-Wierickx--Tongerlohuys--Rioosendaal-.JPG

Karien Wierickx, Bank

Installatie-Isabel-Schraven.JPG

Isabel Schraven, Installatie

De Rode Draad kwam er op initiatief van het Centrum voor Beeldende Kunsten (CBK) West-Brabant en Museum Tongerlohuys, die 18 kunstenaars uitnodigden een stukje West-Brabant te onderzoeken, en hun bevindingen naar beeld te vertalen. Natuurlijk leverde dat een expositie op van wisselende kwaliteit (dat kan bijna niet anders met 18 deelnemers), maar er valt genoeg interessants te zien. De moeite van het vermelden waard vind ik Vuile schatten van Gert Jan van den Beemd (een installatie gemaakt met allerhande op straat gevonden voorwerpen), het bizarre bankje dat Karien Wiericx maakte voor haar hoek Roosendaal aan Zee en de fascinerende installatie die Isabel Schraven maakte van onder meer oud bestek.

Bert BEVERS

 

De Rode Draad – 18 kunstenaars onderzoeken West-Brabantse grond, Museum Tongerlohuys, Molenstraat 2, Roosendaal. Dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur. (tot 1 oktober)

www.tongerlohuys.nl

www.cbkwestbrabant.nl

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche