Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
20 novembre 2012 2 20 /11 /novembre /2012 12:00

 

frans_dhaese.jpg

Dit is een tijd van haken ogen,

van stram en krom gebogen,

van lukraak slaan en

de bal verliezen,

naar het doel toelopen en

toch moeten kiezen,

van krimpen om te rijzen,

en reizen om te vergeten:

 

Ik heb slechts 1 paar schoenen en

een weg om uit te lezen

Lebuïn D’Haese, Antwoord in crisistijd.

 

Mijn warme kunstvriend, Hobokenaar Lebuïn D’Haese (Sint Niklaas, 13 juni 1956) is vooral gekend als beeldhouwer met vele tentoonstellingen in België, een aantal Europese landen, Bolivië en Chili. Hij is de neef van de illustere Roel D’Haese (1921-1996). In tal van galerieën en beeldentuinen behoort zijn werk tot de permanente collectie.

Tot 16 december loopt een grote overzichttentoonstelling van zijn beelden, etsen en tekeningen in kasteel Sorghvliedt en in de recent gerestaureerde orangerie te Hoboken, te bezoeken op zaterdag en zondag van 14u tot 17u in de Marneflaan.

In 2008 verscheen Ook uit blauwe lucht valt regen, een lijvig fotoboek met 24 gedichten van D'Haese, illustraties bij zijn beelden. D’Haese is inderdaad een dubbeltalent. De catalogus die tijdens de expositie aan elke bezoeker gratis wordt aangeboden, kreeg de vorm van een rijk geïllustreerde gedichtenbundel waarbij de 21 gedichten naast de afbeeldingen werden geplaatst of er doorheen werden geweven.

In 2010 werd D'Haese uitgenodigd voor een tentoonstelling in Chili. Daar schreef hij zijn Berichten uit Isla Negra die nu in de bundel werden opgenomen. (Isla Negra is een dorpje aan die immense Chileense kust waar Pablo Neruda zijn huis liet bouwen.) Deze cyclus met 11 gedichten vertrekt vanuit zijn 'pure ervaring' waarin hij als een bevlogen waarnemer balanceert tussen 'eenvoudig als gewoon bewogen' en de donkere ‘woelende koppen van woede / kracht met een grote grijns.

DSC02020.JPGLebuïn is een onderzoeker van de mens in zijn wereld. Betrokkenheid en sociaal engagement is de habitat waarin hij leeft en waarin hij zijn terracotta beelden samen met zijn verzen laat groeien. Steeds kijkt hij 'Door het raam'/ mijn kader op de wereld / mijn zicht' .Opvallend zijn De reikende armen van Lebuïn D’Haese die terug komen in veel van zijn figuren; verlangende armen die als ankers worden geworpen naar de weidse buitenwacht. Zijn kunst is 'een open huis met welbespraakte bewoners vol kleurrijke tattoos'. Heel bewust kiest hij daarom voor de figuratieve vorm met beelden die direct aanspreken. Zijn poëzie is even transparant en ademt in dezelfde terracotta die is gepoot in de geur en kleur van warme gebakken aarde.

DSC02022-copie-1.JPG'Een beeldhouwer naar mijn kapershart die zijn verzen beeldend muzikaal boetseert tot lavend schuim, ondanks alles tegen de oppervlakkigheid en onttovering in', schrijft Peter Holvoet-Hanssen in het voorwoord.

Het opus van Lebuïn is een ‘Infiniti” en kent dus geen einde. Het is een oceaan 'gegriefd blijft ze rollen en slaan / bijt ze vast naar los….loopt om en uit / vloedt op en ebt / is en was...’

Frank DE VOS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche