Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
1 octobre 2014 3 01 /10 /octobre /2014 05:57

 

Marleen-aan--t-werk.januari-2014-005.JPG

Graag zou ik naar een onbewoond eiland verhuizen. Toch voor een tijdje. Als ik mag kiezen: een groen eiland. Het hoeft niet groot te zijn maar liefst wel voorzien van een dikke, schaduwrijke boom. Heerlijk om tegen te leunen bij het lezen, zalig om in te slapen. Het zou een sereen verblijf kunnen zijn.

Ontwaken met J.S. Bach en het meesterlijke Musikalisches Opfer (BWV 1079), een nooit aflatende bron van harmonieën en variaties, intrigerend en verlossend. https://www.youtube.com/watch?v=kegrnJAvG9Y

Marleen.png

Als de zon het hoogst staat zou ik een rondje kuieren op de klanken van Stefano Landi met het ensemble l’Arpeggiata onder leiding van Christina Pluhar ofwel met Aux marches du palais uit Romances & complaintes de la France d'autrefois met het ensemble Le Poème harmonique onder leiding van Vincent Dumestre en met sopraan Claire Lefilliâtre. Bij een mogelijk dipje wil ik dan wellicht Barbara, Georges Brassens of Jacques Brel horen zingen.

Vervelen zou ik me niet. Ik kan lezen in Àla recherche du temps perdu van Marcel Proust (de Pléiade-uitgave), in de verzamelde gedichten van R.M. Rilke of in een lijvige bloemlezing van internationale gedichten, die ik in de loop der jaren heb samengesteld. Heerlijk vooruitzicht.

Niet vergeten mag ik een dik schrift ruitjespapier en wat potloden waarmee ik aan de slag kan. De eye-openers heb ik al in mijn bezit. Een laptop zal ik niet meenemen. Daar kan ik niets mee en hij verstoort de essentie van het onbewoond eiland. Hij is een moeial, een mogelijke inbreker in de stilte van het denken.

Marleen-2.pngDan mis ik wel mijn geliefde Nachten van Cabiria (1957, Italiaanse film van Federico Fellini) en Le Festin de Babette (1987, Deense film van Gabriel Axel), maar die kan ik me uitvoerig herinneren. Als ik dan nu en dan de foto’s van mijn geliefden, de kleine collectie grafiek (1 Rembrandt, 1 Jos Hendrickx, 1 Jozef Van Ruyssevelt) en een miniscuul Turnertje bekijk is het leven goed op dat eilandje.

 

Marleen de Crée, Kalmthout

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche