Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
8 décembre 2014 1 08 /12 /décembre /2014 18:53

 

PatrickDeGroef.jpg

Patrick De Groef

De bekende Gentse boekhandel De Kaft sluit eind van het jaar. Opgericht in 1972 door Patrick De Groef als tweedehandsboekhandel is de zaak met de jaren uitgegroeid tot de grootste privé ramsjboekhandel en antiquariaat van Gent.

Heel wat auteurs, professoren en assistenten zijn er in hun studentenjaren langs geweest. Sommigen, nog bedrijvig, kan je er wel eens ontmoeten, een boek naar waarde wikkend en wegend. De gemiddelde korting van 30% was ideaal om leergierige jongeren met een beperkt budget aan het begeerde geestelijke voedsel te helpen. Tom Lanoye sprong er een paar maal per week binnen, net als Stefan Hertmans, Hugo Claus, Herman Brusselmans, Jotie ‘t Hooft, Paul Snoek, Jaap Kruithof, Leo Apostel, Anne-Marie Musschoot, Carel Devos, Jacques Van Schoor, Yves Tsjoen, Carl De Struycker en vele andere. Kortom, goden en halfgoden en hun volgelingen bedrijvig in het artistieke leven van Gent waren er bij wijze van spreken kind aan huis.

DE GOUDEN JAREN
Na een tiental jaren verhuisde De Kaft naar een groter pand aan de Kortrijksepoortstraat. Daar kende de zaak zijn grootste succes. Tijdens de gouden jaren van 1980 tot het begin van de 21ste eeuw, werkte De Groef met twee personeelsleden. Ook Bart Van Aken heeft er zijn vak geleerd, de man wiens boekhandel Paard van Troje onlangs getroffen werd door een ramp wegens een waterlekkage in een bovengelegen flat.
Een paar jaar geleden is De Kaft naar een kleinere ruimte aan de overkant van de straat verhuisd, eenmaal de plannen om de afbouw begonnen te rijpen. In nummer 5 is de definitieve uitverkoop begonnen. Op de al afgeprijsde boeken is er tot de definitieve sluiting op 23 december een korting van 40 tot 50%. Wat de laatste dagen tot een stormloop heeft geleid.

HET BETERE BOEK
Het succes tot op de dag van vandaag is te danken aan de focus vanaf het begin op het Betere Boek, Geschiedenis en Kunstboeken. Ook de strips kregen een belangrijke plaats gekregen. Zo wist hij af en toe de hand te leggen op verzamelingen van eerste drukken. De thrillers hadden hun eigen hoek, lang voor het genre een hype werd. Na de sluiting zal Patrick De Groef het restant, verkopen via zijn webshop, www.dekaft.be.
Wie een boek mankeert in zijn bibliotheek kan nu zijn slag slaan, want naast de winkelvoorraad zijn er nog twee magazijnen, volgestouwd met zeldzame uitgaven, best- en longsellers. Nu de opruiming is ingezet staat hij zelf soms voor verrassingen over wat hij met de jaren heeft aangekocht, maar door zijn vele aankopen, die een vorm van verslaving werden, verdwenen in de massa.

Guido LAUWAERT

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche