Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
20 août 2012 1 20 /08 /août /2012 03:46

 

INGHELSfocus.jpg

Onder het motto 'Generatie Nu' staat in Knack Focus (15 tot 21 augustus) een interview van free-lance journalist Geert Zagers (°1983) met Maarten Ingels (°1988) te lezen. Bij wijze van promotie publiceerde Michaël Vandebril volgend citaat op de FaceBook-pagina van 'De jacht op de verloren paling'.

De Pink Poets waren met veertien, maar daar zaten misschien drie goede dichters tussen. Hun impact stelde ook niet zoveel voor: ze mogen zich gelukkig prijzen dat iemand dertig jaar later H.C. Pernath nog kent. Uiteindelijk overstijgt het individu altijd de groep.

Patrick Conrad, met Nic van Bruggen stichter van Pink Poets, reageerde laconiek:

Eén: De groep Pink Poets telde niet alleen dichters. Twee: ik zie niet in waarom de non-impact van de groep, dertig jaar later, mij ongelukkig zou moeten stemmen. Pink Poets stond en staan nog steeds boven dit soort ijdele trivialiteiten. En drie: dat Hugues C. Pernath vandaag nog steeds gevierd wordt is niet meer dan normaal.

Maarten Inghels bond in:

Beste Patrick Conrad, volstrekt gelijk heb je. Dit citaat is weliswaar uit de context gerukt, en nogal scherp op papier gezet, maar dit was een antwoord op de vraag of de pp als literaire stroming indruk maakten / maken. Wat denk jij?

Waarop Conrad de puntjes op de i zette: 'Pink Poets was geen literaire stroming maar eerder een attitude'.

*

Het aantal leden van Pink Poets was beperkt tot dertien. Ziehier de lijst der leden (in volgorde van opname): Nic van Bruggen, Patrick Conrad, Werner Spillemaeckers, Paul Snoek, Henri-Floris Jespers, Michel Bartosik, Hugues C. Pernath, Robert Lowet de Wotrenge, Albert Szukalski, Georges Adé, Michel Oukhow, François Beukelaers en Herman Craeybeckx. Na het overlijden van Pernath werd de zevende zetel bezet door Raymond van den Broeck.

Hieruit blijkt al voldoende dan Pink Poets geen 'literaire stroming' was. Naast schrijvers treffen we immers een zakenman, een plastisch kunstenaar, een inspecteur-generaal van het Onderwijs, een acteur en een rechter.

Het aantal ere-leden was beperkt tot zeven. In alfabetische volgorde: Marnix Gijsen, Maurice Gilliams, Karel Jonckheere, Ivo Michiels, Renier Van der Velden en Paul de Vree.

Tot de derde categorie, de briefwisselende leden, behoorden uitgever Walter Beckers, cineast André Delvaux, maniërisme-specialist Gustav René Hocke (Rome), toneelregisseur Henri Ronse (Parijs), advocaat Paul Smolderen en romancier Guy Vaes.

*

Pink Poets heeft zich qualitate qua nooit geprofileerd als literaire beweging. Misschien zaten daar drie goede dichters tussen, stelt Inghels in het hoger aangehaalde vraaggesprek. Dat is uiteraard zijn goed recht, maar ik ben het met hem niet eens.

'Hun impact stelde ook niet zoveel voor: ze mogen zich gelukkig prijzen dat iemand dertig jaar later H.C. Pernath nog kent.' Net of Paul Snoek, Nic van Bruggen, Patrick Conrad, Werner Spillemaeckers en Michel Bartosik verdwenen zijn in de plooien van de tijd; en er was nooit zoveel belangstelling voor het werk van Pernath dan sinds zijn overlijden in 1975. Ook bij jongere dichters, ik denk hier onder meer aan Yannick Dangre en Maarten Inghels himzelf.

'Uiteindelijk overstijgt het individu altijd de groep', benadrukt Inghels. Hij vindt zich echter wel geroepen een algemene uitspraak over de groep te formuleren. Ik neem daarbij grif aan dat zijn woorden uit de context gerukt zijn, maar hij had er zich misschien beter toe beperkt gewoon te zeggen waarom hij na dertig jaar toch maar gedichten van Pernath voorleest op De jacht van de verloren paling.

Jaja, 'ze mogen zich gelukkig prijzen dat iemand dertig jaar later H.C. Pernath nog kent'....

*

Dit gezegd zijnde, ik ben benieuwd naar de debuutroman van Maarten Inghels, De handel in emotionele goederen(Bezige Bij) dievanaf 3 september in de winkels ligt. In maart verschijnt dan, eveneens bii de Bezige Bij, de tweede roman van Y. M. Dangre (°1987), Maartse kamers.

Henri-Floris JESPERS

Meer over Pink Poets, het interview van Maarten Inghels in Knack Focusen de repliek van Patrick Conrad in aflevering 198 van Mededelingen van het CDR

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche