Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
18 août 2012 6 18 /08 /août /2012 18:08

Na Maurice Gilliams op 10 augustus en Max Elskamp op 11 augustus was gisteren Hugues C.Pernath, een van de legendarische Pink Poets aan de beurt in het historische kader van Godshuis Van Der Biest op de Falconrui te Antwerpen.

PalingMichael.JPG

Michäel Vandebril, aartsengel van Antwerpen Boekenstad en de gedreven motor achter deze zomerse salons was de gastheer. Ingevolge het stijladvies dat hij van Patrick Conrad pp ontving, presenteerde hij de avond in vlekkeloos, maagdelijk wit. De voorgestelde zwarte schoenen ontbraken echter en waren vervangen door dissonante, bruine sandalen.

PalingGerits.JPG

Joris Gerits, secretaris van het Pernathfonds leidde de avond in en situeerde Pernaths poëzie via de vier hoogte- en tevens laagtepunten in diens leven: de relatie met zijn moeder, zijn legertijd, zijn vrouwen en zijn turbulente laatste jaren en plotse dood in de Antwerpse VECU (Vereniging voor Europese Culturele uitwisseling).

PalingInghels.JPG

Dichter Maarten Inghels betuigde onomwonden zijn liefde voor Hugues C.Pernath. Hij was inmiddels bekomen van de repliek van Patrick Conrad naar aanleiding van het interview in Knack Focus. Een ironische Inghels excuseerde zich voor zijn uitspraak die door stokebrand Michaël op de Facebookpagina van De jacht op de verloren paling was geplaatst. Vervolgens droeg hij heel bevlogen drie gedichten van Pernath voor: een uit de Soldatenbrieven, vervolgens 'Mantis', en tot slot het ontroerende 'Ik treur niet, geen tederheid trekt mij aan'.

PalingLauwaert.JPG

Het decrescendo werd toevertrouwd aan Guido Lauwaert die de avond mocht afsluiten. Pernath was voor hem de aanleiding om terug te blikken op zijn eigen wilde jaren, zijn heroïsch avontuur met de Nacht van de Poëzie in Vorst en andere sappige details.

PalingMuziek.JPG

De wondermooie muzikale intermezzi werden verzorgd door accordeonist Rein De Vos en contrabassist Filip Vandebril. Zij speelden onder andere La Foulevan Piaf, Out ofNowhere, Volveren Double Scotch.

Onder de aanwezigen: Yannick Dangre, Annemarie Estor, Lies Van Gasse, Stefaan Goossens, Sieglinde Van Haezebrouck, Jeroen Kuypers en Carl De Strycker, kersvers directeur van het Poëziecentrum.

Frank DE VOS


Meer over de leden van Pink Poets, het interview van Maarten Inghels in Knack Focus en de repliek van Patrick Conrad in aflevering 198 van Mededelingen van het CDR.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche