Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
11 mai 2014 7 11 /05 /mai /2014 16:00

 

Herge.jpg

Georges Prosper Remi Remi, zoals Hergé de facto heette, werd geboren op 22 mei 1907 in een keurig middle-classgezin van de Brusselse voorstad Etterbeek (rue Cranz nr. 25, nu rue Philippe Baucq nr. 33). Zijn vader was Alexis Remi, zijn moeder heette Élisabeth Dufour…

Maar laten we beginnen bij het begin. Bij de grootouders van Hergé.

De grootouders aan moeders kant waren rasechte Marolliens. Bij loodgieter Joseph-Antoine Dufour (1853-1914) en Antoinette Roch (1854-1935) ging het eraan toe in de aard van "Ik was 'n beke geverbaavereid van daane knul azue da krotteke te zeen kusse" (Ik was wat verbouwereerd om die knul zulk een meid te zien kussen) en "Ge weut wadda g'het mo ge weut ni wadda ge goît kraaige" (Ge weet wat ge hebt laar ge weet niet wat ge gaat krijgen). Daar, in de Marollenwijk, werd op 20 februari 1882 Elisabeth (genoemd: Zette) Dufour (1882-1946) geboren, die Hergés moeder zou worden.

De lijn van Hergés afstamming aan vaders kant is wat meer gecompliceerd. Alleszins voor wat de grootvader betreft. Oma Marie Barbe Léonie Dewigne (1860-1901) was geboren te Chaumont-Gistoux in Waals Brabant in een gezin met zes kinderen. Al vrij vroeg werd ze uitbesteed als dienst- of kamermeisje in de aristocratie. Op 22-jarige leeftijd (1882) geraakte ze zwanger van een tweeling. Het feit dat de 24-jarige Brusselse meubelmaker, Alexis Coismans (1858-1929), met wie ze kennis had, de geboorte ging aangeven op het gemeentehuis van Anderlecht, zou kunnen wijzen op diens vaderschap. Waarschijnlijker is echter dat Coismans – zoals in die tijd vaak gebeurde – fungeerde als dekmantel voor een man van adel die nevens de pot had gepist. Feit is alleszins dat Coismans na de aangifte spoorloos verdwijnt.

Als 'père inconnu' van het dubbeltje wordt niemand minder dan koning Leopold II (1835-1909) aangewezen. Het is immers algemeen geweten dat 'Popol' naar aloude Coburgse gewoonte een gedreven schuinsmarcheerder was en heel wat kruit heeft verschoten buiten de echtelijke tent. En ook weten we dat hij een habitué was op het grafelijk domein Chaumont-Gistoux. En dat de vruchtbaarheid van de adel in vroeger dagen groter was dan die van het konijnenbestand in hun zwaarbewaakte bossen. Maar of Popol echt de opa van Hergé was, blijft een raadsel. In ieder geval was Hergé zijn leven lang een graag geziene gast ten paleize.

Een andere persoon die in aanmerking komt als eventuele 'dader', wasgraaf Gaston Charles Raphael Gaetan Errembault de Dudzeele (1847-1929), de zoon van het gravenpaar Antoine Guillaume Joseph Gaston Errembault de Dudzeele (1819-1888) en Marie Helene Adelaide Amelie Gaetane d'Abensperg und Traun (1824-1899), bij wie Marie Barbe Léonie als kamermeisje ‘diende’. Dat zou ook de reden kunnen zijn waarom de oude gravin optrad als pleegmoeder voor de tweeling, die bij haar werd opgevoed en steeds piekfijn gekleed ging in dezelfde tweedelige pakken – wat Hergés figuren Jansen en Janssen verklaart.

Hoe dan ook, het lijdt geen twijfel dat de natuurlijke grootvader van Hergé aan vaderskant maatschappelijk een belangrijk persoon moet zijn geweest, over wie moeder Marie-Barbe in ruil voor goede zorgen zedig moest zwijgen. De identiteit van de buitenwerker is een geheim dat Hergé mee in zijn graf heeft genomen.

Op 1 oktober 1882 brengt Marie-Barbe de ééneiïge tweeling ter wereld: Alexis Victor Louis en Léon Jean Constant, die bij gebrek aan een wettige vader haar familienaam zullen dragen. In 1893, wanneer de kinderen tien jaar zijn, treedt het kamermeisje, op last van de comtesse, in een schijnhuwelijk met de tien jaar jongere ‘ouvrier imprimeur’ Philippe Eugene Remi (1870-1941), die de tweeling erkent en hun zijn naam geeft.

In 1905 zal Alexis Remi (1882–1970) trouwen met de Brusselse Élisabeth Dufour (1882–1946), dochter van Joseph Antoine Dufour, "plombier zingueur" en Antoinette Roch, "lingère". Alexis komt aan de kost als bediende in het "maison de confection pour enfants Van Roye-Waucquez (Saint-Gilles)" en Élisabeth, die naaister van beroep was, zal zich vanaf haar huwelijk uitsluitend bezighouden met het huishouden. Twee jaar later, op 22 mei 1907, wordt hun eerste kind geboren: Georges Prosper Remi (1907-1983), en in 1912 is het de beurt aan Paul Léon Constant (1912-1986).

En meteen zijn we beland bij de vader van Kuifje, Bobbie, Archibald Haddock, Jansen en Janssen, Trifonius Zonnebloem, Bianca Castafiore, Serafijn Lampion, Rastapopoulos, Tapioca, kolonel Sponsz, Oliviera da Figueira, Tchang Tchong-Jen en al die andere onvergetelijke creaturen die Remi Georges aka Hergé (RG) uit zijn potlood heeft getoverd.

 

Frans DEPEUTER

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche