Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
7 décembre 2009 1 07 /12 /décembre /2009 03:51


2 december. Gisteren ontving ik La Wallonie et la Première Guerre mondiale. Pour une histoire de la séparation administrative van historicus Paul Delforge, vandaag valt de vijftalige editie van De vlinderboom in de bus. Beatrijs van Craenenbroeck, die ik mocht begroeten bij de uitreiking van De Diamanten Kogel 2009, was zo vriendelijk mij opnieuw een exemplaar te bezorgen.

Anton van Wilderode (1918-1998) publiceerde de bundel in 1985. De dichter spreekt met de stem van Keizer Karel en beschrijft zijn reis vanuit Vlaanderen naar Spanje tot in het klooster van Yuste waar hij verblijft tot aan zijn dood. De vlinderboom – reisverhaal, dagboek en levensgeschiedenis – is een uniek poëtisch document. Bij de Fundación Academia Europea de Yuste, in samenwerking met de Internationale Vriendenkring Anton van Wilderode, verscheen in 2005 een vijftalige editie (Nederlands, Spaans, Portugees, Frans en Engels).

Ik heb destijds die publicatie in Mededelingen gesignaleerd, maar kon er de hand niet meer op leggen. D'Israeli wist het al: “Great collections of books are subject to certain accident besides the damp, the worms and the rats; one no less common is that of the borrowers, not to say a word of the purloiners”...

Wanneer krijg ik de vroege bundels van Pernath (nota bene met opdrachten) terug ? En de plaquettes van Paul Neuhuys (idem) ? Le journal d'un philosophe van graaf Hermann Keyserling ? Terug naar Stonehenge van Hubert Lampo ? Het exemplaar van Van Gogh-reflekties op Van Ostaijen van Mark Edo Tralbaut, uitvoerig geannoteerd door Floris Jespers ? Mijn exemplaren van Variétés ? Het zijn heus niet alleen studenten die ravages aanrichten...

Mensen benijden die genoeg karakter hebben om principieel geen boeken uit te lenen? Ik weet het niet. Ik deel graag mijn geestdrift. Met accent op drift. (Ceterum censeo: Habent sua fata libelli.)


Deze middag, koffie met Pruts en Luc in het aquarium van De Boer van Tienen. (Tussen haakjes: sinds Pruts geopereerd is aan de ruggengraat (ach, die storende 'n') en zich voorlopig uiterst voorzichtig moet verplaatsen en om schokken te vermijden geen auto mag rijden, laat staan gebruik maken van het – vaak brutale – openbaar vervoer, heb ik op enkele weken tijd vaker de tram genomen dan in al de voorbije jaren samen.) Luc overhandigt mij een exemplaar van zijn nieuwe bundel.

Betere tijden lachen ons toe is de eerste bundel van Luc Boudens sinds Laat maar waaien uit 1995. De tekst is in de herfst van 2009 met de hand gezet uit de Goudy Old Style en met de handpers gedrukt op geschept Gambi papier. De tekeningen van Luc Boudens zijn eveneens met de handpers afgedrukt. De oplage blijft beperkt tot zestig ingenaaide en gesigneerde exemplaren, genummerd van 1 tot 60.

Deze dag kan niet meer stuk.

Henri-Floris JESPERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche