Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
6 décembre 2009 7 06 /12 /décembre /2009 18:32

2 december. Wie slechts uit woorden bestaat krijgt ook minder aangename dingen te lezen.

Gedurende meer dan twintig jaar heeft de literaire culturele kring Apollo te Diest zich voorbeeldig ingezet, niet alleen op het lokale vlak, om literatuur op allerlei wijze te promoten. De druk bezochte zondagochtend-lezingen trokken steevast ook toehoorders uit Nederland. Apollo dreef al die jaren op louter vrijwilligersinzet en diende heel zuinig om te gaan met de beschikbare middelen.

Het bestuur van Apollo deelt nu mee dat vanaf 1 januari 2010 alle activiteiten gestaakt worden en dat de vzw ontbonden wordt.

In tegenstelling met enkele jaren geleden toen ze ons nog daadwerkelijk steunden (waarvoor onze welgemeende dank) maken de subsidiërende overheden, met name het Vlaams Fonds voor de Letteren en de dienst Cultuur van de provincie Vlaams-Brabant, het ons moeilijk.

In plaats van onze gekende werking (waarvan auteurs en toehoorders geregeld stellen dat deze uniek is in Vlaanderen!) financieel te continueren, werd er ieder jaar op het reële aangevraagde subsidiebedrag bezuinigd, dit ondanks het feit dat de kosten om een kwalitatief goed programma op te stellen en een vereniging draaiende te houden, steeds maar blijven stijgen.

De subsidiereglementen worden voortdurend gewijzigd en er dienen steeds vuistdikke dossiers worden opgemaakt in afwachting dat de commissie adviseert om ons nog minder subsidies te geven. [...]

Wij betreuren ten zeerste dat – zowel het Vlaams Fonds voor de Letteren als de dienst Cultuur van de provincie Vlaams-Brabant – door hun afwijzende én negatieve houding ons de indruk geven dat zij onze organisatie uit het ‘literaire werkveld’ willen doen verdwijnen. 

Een aantal keren hebben we beroep aangetekend tegen hun beslissingen. Maar wanneer men vaststelt dat men voor de beroepsprocedure terecht komt bij dezelfde mensen die een ongunstig advies hebben gegeven, wordt men er zich van bewust dat verder werken geen zin meer heeft.

Tja, Diest ligt nu eenmaal niet in de Vlaamse rand. Anders zou Apollo wel onder de subsidies bedolven worden. Verder kan het hier niet de bedoeling zijn op alle slakken zout te leggen, maar dat de werking van het Vlaams Fonds voor de Letteren op heel wat punten vatbaar is voor gegronde kritiek, lijdt wel niet de minste twijfel.

Tijdschriften als Kruispunt en Revolver geven het op, nu ook de kring Apollo. Gierik & NVT blijft voortbestaan, maar kan geen honoraria meer uitbetalen.

Henri-Floris JESPERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche