Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
24 mai 2014 6 24 /05 /mai /2014 07:08

 

Donderdag 29 mei wordt de Gouden Strop uitgereikt. Kanshebbers: Patrick Conrad, Corine Hartman, Donald Nolet, Tomas Ross en Esther Verhoef.

Volgens de NRC zou het moeten gaan tussen Conrad (Tango assassino) en Verhoef (De kraamhulp), die allebei bedacht werden met drie sterren. Nolet en Ross krijgen er twee en Corine Hartman ééntje.


ConradTangoVerhoefKRAAMHULP.jpg

*

Hendrik Carette verdween al geruime tijd uit de lijst van de medewerkers aan Meervoud. Toch duikt hij sinds kort opnieuw af en toe op. Naast de tweede aflevering van zijn (inderdaad soms) “bedenkelijke bedenkingen” fulmineert hij in nr. 197 tegen “de laffe hypocrisie van de regimekrant De Standaard”, een “zelfverklaarde pseudolinkse kwaliteitskrant”...

*

Het Nederlandse literaire tijdschrift Das Magazin heeft tien jonge schrijvers uitgeroepen tot de literaire gezichten van morgen. Daarbij werd een strenge leeftijdsgrens gehanteerd: geboren na 1 januari 1980. De Morgen van gisteren wijdde daar alvast twee volle pagina's aan. Vandaag verschijnt het dubbelinterview met de twee uitverkoren Vlamingen: Christophe van Gerrewey (°1982) en Yannick Dangre (°1988). Lees ik straks. Ben benieuwd.

Ondertussen even nakijken hoe jongere auteurs beoordeeld worden door het Vlaams Fonds voor de Letteren. (“Pour les besoins de la cause” hanteer ik even dezelfde leeftijdsgrens als Das Magazin.)

In 2014 kregen twee schrijvers een werkbeurs voor poëzie: Lies van Gasse (°1983, drie eenheden) en Maarten Inghels (°1988, 2 eenheden). In de categorie “meerdere genres”, in dit geval poëzie en proza, werd Yannick Dangre (°1988) bedacht met 3 eenheden.

Eén eenheid is goed voor 2.500 € netto.

*

Hoe zit het eigenlijk met de uitverkorenen van het VFL? Koploper voor poëzie is Leonard Nolens (°1947), goed voor acht eenheden, gevolgd door Paul Bogaert (°1968), zes eenheden.

Aanvoerders van het peloton prozaschrijvers: David Nolens (°1973) en Yves Petry (°1967), allebei goed voor 6 eenheden.

Voor 2014 dienden 152 auteurs een aanvraag voor een werkbeurs in; 116 ontvingen een beurs, dat is drie op vier.

*

Het VFL voert transparantie hoog in het vaandel. Om een correcte visie te hebben op de soms chaotische criteria die door het Fonds gehanteerd worden, lijkt het mij zonder meer aangewezen ook de lijst openbaar te maken van de auteurs die nul op het rekest krijgen. (Ik zal het daar nog over hebben, en grondig, be sure.)

Henri-Floris JESPERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche